Comisia juridică a Camerei Deputaților urmează să discute un proiect legislativ prin care se vrea ca agresorii să fie monitorizați prin intermediul unor brățări electronice.

"Cuvintele ,<respect și demnitate>, atunci când vorbim despre prevenirea și combaterea violenței domestice, vor căpăta cu adevărat sens în curând. ,<Le dăruim> agresorilor ,<brățări electronice>! Pe de o parte, agresorii vor fi timorați, speriați de posibilitatea de a fi ușor trași la răspundere penală, de a fi condamnați. Pe de altă parte, organele de ordine devin mult mai eficiente în intervențiile lor pentru a proteja victimele, vor putea interveni de îndată", a scris vicepreședintele Comisiei juridice, liberalul Ioan Cupșa, într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, victimele și posibilele viitoare victime ale violenței domestice vor fi mult mai bine protejate.

"Femeile, dar nu numai ele, vor fi mult mai bine protejate de riscul iminent ca viața, integritatea fizică sau chiar libertatea să le fie puse în pericol, să devină victime ale agresorilor aflați adeseori în imediata lor apropiere", mai completează el.

Cupșa spune că  s-au încheiat dezbaterile cu reprezentanții societății civile și cu reprezentanții autorităților care vor fi implicate în realizarea acestui proiect și au fost identificate soluțiile normative cele mai bune, precum și resursele materiale și umane necesare.

"Vom trece imediat la adoptarea în Comisia juridică din Camera deputaților a unui raport favorabil și vom adopta, mai apoi, prin vot în plenul Camerei inițiativa având identificatorul PLX 129/2020, inițiativă legislativă care reglementează folosirea ,<brățărilor electronice>, a sistemelor electronice de supraveghere!", a mai scris deputatul PNL.

Modificările vizează aplicarea Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie și Legii 151/2016 privind ordinul european de protecție.

Cum va funcționa sistemul de monitorizare a agresorilor

Ordinele de protecție vor fi fie provizorii, fie europene;

Agresorii vor fi monitorizați prin purtarea brățărilor fixate la nivelul gleznei și vor fi obligați să păstreze o distanța minimă față de victimele lor/persoanele protejate, iar încălcarea acestei obligații va genera o alertă în dispecerat care va determina o intervenție rapidă și eficientă a organelor Poliției Române, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei sau Poliției locale;

Faza pilot, având costuri estimate de aproximativ 3.490.000 de euro, va începe de îndată ce legea va fi promulgată;

Sistemul de supraveghere va trebui să fie deplin funcțional la nivel național începând cu data de 1 martie 2022, identificarea și crearea/cumpărarea de soft-uri, cumpărare dispozitive hard, implementare proceduri practice și instruire persoane având nevoie de trecerea unei perioade de circa un an de zile;

"Am prioritizat supravegherea electronică a victimelor și a agresorilor, aplicarea legii privind prevenirea și combaterea violenței domestice și a ordinului de protecție european, ca fiind prima etapă, devansând supravegherea electronică a inculpaților arestați, a celor aflați în control judiciar sau a condamnaților care își execută pedeapsă în regim semideschis sau deschis! Extinderea acestei supravegheri electronice, absolut necesară și în ceea ce privește inculpații și condamnații, va deveni operațională abia în anul 2025. Trebuie să fim pragmatici și să gestionăm resursele materiale și umane cât mai eficient!", a mai scris Cupșa.

La rândul său, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat și el că, în urma consultărilor cu inițatorii, cu societatea civilă și cu specialiștii Guvernului, s-au depus 6 amendamente care vor permite construirea infrastructurii necesare operaționalizării sistemului de supraveghere electronică.

"Îi rog pe toți colegii lideri de grup din Camera Deputaților să se alăture demersului legislativ al PNL pentru a adopta foarte repede acest proiect vital pentru victimele violenței domestice!
Mulțumim coaliției de organizații neguvernamentale care ne-au transmis propunerile de amendamente însușite de Grupul Parlamentar PNL", a scris, tot pe Facebook, Andronache.