UPDATEParlamentul României, aviz pozitiv pentru candidatura Adinei Vălean la funcția de comiar european
Comisiile reunite de afaceri europene din Parlamentul României au avizat marți pozitiv propunerea Guvernului de comisar european pentru Transporturi, în persoana europarlamentarului PNL Adina Vălean. Ea a primit 25 de voturi "pentru".
UPDATE 13:34 La peste două ore de la începerea audierilor, membrii comisiilor reunite de afaceri europene din Parlamentul României i-au acordat avizul pozitiv Adinei Vălean.
Președinta de ședință, senatoarea PSD Gabriela Crețu, a spus că senatorii social-democrați din Comisie apreciază Guvernul Orban pentru că a propus o femeie pentru funcția de comisar, motiv pentru care îi acordă un vot "pentru".
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că și deputații vor vota "pentru".
Despre Aeroporturile Regionale:
Este nevoie de ele, sunt necesare. UE ajută masiv la finanțarea infrastructurii, dar ceea ce rămâne ulterior, mentenanța, rămâne la nivel național. Să vedem cum ne putem ajuta ca investițiile mari să fie întreținute.
Despre posibilitatea supunerii la vot în PE a închiderii Complexului Energetic Oltenia pentru reducere efectelor gazelor de seră:
Nu va fi închis. Este cu adevărat o problemă cu ambiția din domeniul energiei de reducere a emisiilor. Au fost introduse prevederi speciale pentru asemenea complexe. Dacă ceva trebuie închis, se vor da bani europeni în zona respectivă.
Există posbilitate de finanțare pentru retehnologizare și să ne gândim dacă trebuie să treacă pe gaz sau să folosim o sursă energetică alternativă. E clar că în UE cărbunele nu mai are viitor.
Despre Pachetul Mobilitate:
A fost unul dintre cele mai controversate din PE. Eu și colegii mei am fost implicați în a susține eventuale idei, dar acum, în calitate de comisar desemnat, nu pot să spun nimic, este în negociere. Pot să spun că este la mâna PE și a Consiliului și sper ca, atunci când va ieși de acolo, să își atingă obiectivele.
Despre Autostrada Comarnic-Brașov:
Este importantă pentru această regiune a țării autostrada. Chestiunea întârzierilor este o problemă europeană. Vă asigur că există foarte multe alte instrumente de finanțare pe care Comisia le susține și noi putem pune la dispoziție sfaturi și capacitatea administrativă pentru fonduri.
Despre siguranța rutieră:
90% din decese sunt din cauza comportamentului celui care conduce autovehiculul. Acest comportament se leagă de infrastructră, de starea autovehiculului. UE propune reînnoirea flotelor, adaptarea lor și introducerea sistemelor care frânează în caz de urgență.
Despre inovare:
Bicicletele vor avea o pondere tot mai mare în mobilitate urbană. Infratructura nu este tocmai pregătită pentru a susține tot mai multe modalități de tansport. Trebuie un set legat de infratructura urbană, astfel încât noile moduri de transport să nu se intersecteze.
Despre mobilitatea urbană:
Se pot găsi metode moderne de digitalizare și de transport inteligent. Comisia susține și doresc să sprijin și eu, introducerea măsurilor de emisii zero pentru transportul de mărfuri și aprovizionare în orașe.
Mobilitate urbană este esențială. Orice facem în acest domeniu este direct pentru cetățean și pentru sănătatea lui.
+++
- La nivelul UE avem o misiune asumată pentru a găsi strategii ca în 2050 să avem zero decese în accidente rutiere.
- Doresc să vă asigur că voi depune toată experiența în spirijnul UE și al României. Noua Comisie are un program ambițios. Comisia condusă de președintele ales își propune hotărât să răspundă provocărilor actuale și viitoare, pornind de la ceea ce înseamnă emisiile gazelor cu efecte de seră.
- Am urmărit prin inițiativele mele ca România să aibă beneficii directe și printre multle dosare la care am lucrat este cel cu reducerea tarifelor de roaming.
- Din 2007 reprezint România în PE. Am fost vicepreședinte în Parlamentul European, vicepreședinte în Comisia pentru mediu, sunt președintele Comisiei pentru cercetare acum. Am căutat să promovez inițiative care să aibă relevanță atât în țară, cât și pentru europeni în general.
+++
Parlamentul European va vota noua Comisie Europeană în data de 27 noiembrie, astfel că - dacă votul va fi favorabil - noul Executiv și-ar putea prelua mandatul de la 1 decembrie.
Conferința președinților (Președintele Parlamentului și liderii grupurilor politice) a decis vinerea trecută ca audierile celor trei noi comisari desemnați să aibă loc pe 14 noiembrie.
Adina-Ioana Vălean, comisarul propus de România, va fi audiată de Comisia pentru Transporturi, într-o sesiune ce va dura trei ore. Comisarul desemnat va face o prezentare introductivă și apoi va răspunde întrebărilor puse de deputați.
Audierile vor fi urmate de ședințe în care președintele și reprezentanții grupurilor politice (coordonatori) din diferite comisii parlamentare vor evalua comisarii desemnați. Aceste evaluări vor fi apoi transmise Conferinței președinților, care va efectua o ultimă evaluare și va decide încheierea audierilor în ședința sa din 21 noiembrie.
După încheierea audierilor, Președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen, va prezenta întregul colegiu al comisarilor desemnați și programul Comisiei în cadrul sesiunii plenare organizate la Strasbourg între 25 și 28 noiembrie.
Comisia va fi aleasă cu majoritatea voturilor exprimate în plenară, prin apel nominal, în data de 27 noiembrie.
Comentarii