Premierul Sorin Grindeanu și cei 26 de miniștri au depus miercuri seară jurământul în fața președintelui României, Klaus Iohannis. „Livrați ce ați promis în campania electorală”, le-a cerut președintele membrilor guvernului.

UPDATE 3: „Din acest moment, dumneavoastră sunteți Guvernul României. Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală”, și-a început discursul președintele Klaus Iohannis, referindu-se la multiplele scăderi de taxe și impozite și creșterea salariilor în același timp.

„Eu vă doresc să aveți un mandat de succes, românii își doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se așteaptă de la dumneavoastră, cel puțin eu le aștept și cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste așteptări. Aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată orietarea euro-atlantică a României, să întăriți poziția României în cadrul NATO și al UE. Eu aștept și mulți așteaptă să faceți tot ce se poate să sprijiniți o justiție independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Ați jurat să faceți tot ce puteți pentru o democrație matură în România. O democrație fără stat de drept nu ne putem imagina în Europa. Aștept și așteptăm cu toții”, a mai spus Klaus Iohannis.

La final, președintele i s-a adresat și președintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteți singurul care cunoaște programul din scoarță în scoarță. Vă rog eu frumos, învățați-i si pe ei”, a încheiat Iohannis discursul pe care l-a ținut după depunerea jurământului de către membrii guvernului.

UPDATE 2: 295 de voturi pentru și 133 de voturi împotrivă. Acesta este rezultatul votului din Parlament. Guvernul premierului Sorin Grindeanu a fost învestit. Urmează depunerea jurământului de către premier și de către cei 26 de miniștri.

UPDATE 1: Votul pentru învestirea guvernului Grindeanu s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor.

*** Știrea inițială

Toți cei 26 de miniștri au primit aviz favorabil de la Comisiile de specialitate ale Parlamentului. Votul este consultativ, dar șeful PSD Liviu Dragnea anunțase că vor fi înlocuiți miniștrii care nu primesc avizul Comisiilor.

Sorin Grindeanu a prezentat programul de guvernare în plen.

„Eu vă propun astăzi o altă țintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (din programul de guvernare): România normală. Vă propun și îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea guvernului, să avem o altă țară, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă”, a spus premierul desemnat.

Potrivit acestuia, scopul tuturor acțiunilor noastre este bunăstarea celor care plătesc taxe și impozite. „Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creșterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăsește într-un fel sau altul în buzunarele românilor", a spus Grindeanu.

"Într-o țară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetățeni. Vrem investiții străine, însă investiții care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare a viziunii economice în ceea ce privește investitorii străini", a arătat Sorin Grindeanu. 

Pentru a fi învestit de Parlament, noul Cabinet trebuie să întrunească voturile majorității deputaților și senatorilor, adică 232. În sală erau prezenți 327 parlamentari, potrivit președintelui de ședință, Liviu Dragnea.