Senatul și Camera Deputaților s-au reunit marți, începând cu ora 13:00, pentru a vota noul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP).

UPDATE

Toni Greblă este noul șef al AEP, cu 251 de voturi "pentru" din partea senatorilor și deputaților. Ceilalți candidați au primit împreună 110 voturi Cristian Preda (propus de USR) și Iulia Andreea Băbeanu (propusă de AUR).

+++

Plenul comun a început puțin după ora 13:00 și se dezbat propunerile pentru a prelua șefia AEP.

+++

Candidații la funcție sunt Toni Greblă din partea PSD, Cristian Preda din partea USR și Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR. Toți cei trei au primit avize pozitive din partea Comisiilor juridice din cele două Camere.

Votul va fi secret și se va exercita cu buletine de vot.

Fostul judecător CCR Toni Greblă, favorit să devină șeful AEP, a fost numit pe 4 mai în funcția de prefect al Bucureștiului și trebuia votat la începutul lunii martie în funcția de președinte al Autorității. Într-o ședință a Birourilor permanente reunite de atunci s-a decis scoaterea de pe ordinea de zi a numirii acestuia din cauză că PNL voia să pună el șeful instituției, iar PSD se opunea.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR) și s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.

În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, printre acuzații fiind și aceea că a coordonat exporturi de produse agro-alimentare din România spre Rusia.

Toni Greblă, în 2014 judecător la Curtea Constituțională, a atras în jurul său mai multe persoane pentru a face afaceri cu firme din Rusia, susțineau procurorii în rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe fostul magistrat. Unul dintre ei a fost Ion Bîrcină, căruia i-a botezat în trecut un copil, iar un altul a fost Victor Dolghi, cetățean basarabean, ambii oameni de încredere ai fostului judecător CCR, dar și oameni de afaceri. În 2019 acesta a fost achitat definitiv de ÎCCJ.

Fostul șef al AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a înaintat pe 11 ianuarie celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcție, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă și a sesizat Parchetul în cazul lui după ce există indicii referitoare la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane.