Asociația Pro Democrația (APD) atrage atenția că în spațiul public sunt difuzate materiale audio-video preluate și alterate față de forma originală fără acordul organizației.

"Aceste producții aflate în proprietatea Asociației și realizate în baza unei colaborări cu compania Leo Burnett în cursul anului 2014, au făcut parte dintr-o campanie de conștientizare a importanței exercitării dreptului la vot (Go-to-vote). Asociația noastră realizează campanii go-to-vote în fiecare an electoral. Videoclipurile la care facem referire sunt arhicunoscute în spațiul public și au fost premiate de industria de specialitate", spune APD, a cărui președinte de onoare este politologul Cristian Pîrvulescu.

Concret, organizația spune că videoclipurile cu personaje istorice precum Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul au fost transformate în materiale de promovare electorală de către AUR, utilizate fără drept și re-editate cu însemnele electorale ale formațiunii.

"Utilizarea acestor materiale reprezintă o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală ale APD și Leo Burnett. Facem apel către acest competitor electoral să retragă deîndată materialele de promovare și să respecte drepturile de proprietate intelectuală. Totodată, solicităm autorităților abilitate ale statului, precum Consiliul Național al Audiovizualului, Autoritatea Electorala Permanentă și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării să intervină în baza competențelor lor pentru interzicerea difuzării acestor producții video modificate fraudulos și denaturate de la scopul lor", mai transmite APD.

De asemenea, Asociația roagă organizațiile media să se abțină de la preluarea și difuzarea acestor clipuri electorale obținute prin metode abuzive la regimul special al drepturilor de proprietate intelectuală.