Deputatul Marian Cucșa, demisionat recent din partid, susține că ALDE nu mai are voie să folosească numele și sigla pentru că nu mai face parte din familia ALDE internațional.

UPDATE Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că Sigla și denumirea ALDE România sunt mărci înregistrate la OSIM și nici nu există un termen până la care trebuie făcută această schimbare.

"Sigla și denumirea ALDE România sunt mărci înregistrate la OSIM, dar este normal ca în momentul în care ALDE România a ales să părăsească grupul ALDE Europa să se pună problema unei identități proprii care să păstreze linia liberală a partidului și să evite orice confuzie. Acest lucru va trebui făcut într-un congres al partidului, congres care va avea loc după alegerile prezidențiale din această toamnă. Nu există un termen până la care trebuie făcută această schimbare așa că partidul poate participa la următoarele alegeri, locale și parlamentare din 2020, cu actuala siglă și actuala denumire", a explicat Tăriceanu pe Facebook.


"ALDE dispare sub privirile admirative ale conducerii... De 3 luni, ALDE Party a trimis o scrisoare către ALDE România prin care înștiințează că ALDE România nu mai are voie să folosească numele și siglă partidului pentru că nu mai face parte din familia ALDE internațional", a scris Marian Cucșa pe pagina lui de Facebook.

  
Deputatul preciează că, de când au primit scrisoarea, cei din conducerea ALDE România "au ținut-o ascunsă de membrii de partid și nu au luat nicio măsură pentru reglementarea situației".  

"De aici putem trage simplă concluzie că cei din conducere nu au avut și nu au nici cea mai mică intenție de a ține în viață partidul! Conform legii electorale, un partid politic poate candida la alegeri dacă sigla și denumirea partidului sunt în vigoare cu minim 6 luni înainte de data alegerilor! Astfel, ALDE fiind în prezent într-o alianță electorală cu Ponta, schimbarea denumirii și siglei, ar afecta candidatură la prezidențiale!", a mai scris acesta.


  
El susține că organizarea unui congres după alegerile prezidențiale, pentru schimbarea denumirii partidului, este prea târzie, iar singură variantă va fi ca toți cei care vor să candideze la alegerile locale, să o facă din partea Pro România.