Patriarhia Română se delimitează ferm de afirmațiile făcute Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul interviului oferit publicației Le Figaro cu privire la Călin Georgescu și la președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE

Arhiepiscopia Tomisului afirmă că articolul din ziarul francez Le Figaro, în care este citat IPS Arhiepiscopul Teodosie, urma să apară după alegeri, deci în afara campaniei electorale, aprecierile ierarhului tomitan la adresa unor persoane despre care a fost întrebat făcând referință la recunoașterea firească a unor "calități" cu care cineva poate fi înzestrat.

"Jurnaliștii respectivi au cules materialul pentru un articol care urma să apară după alegeri, deci în afara campaniei electorale; Aprecierile IPS Sale la adresa persoanelor despre care a fost întrebat în cadrul interviului sunt expresia recunoașterii firești a unor calități cu care cineva poate fi înzestrat (credință, respect față de valorile creștine, principialitate, pacifism etc.), putând astfel fi numit, potrivit unei vorbe din popor, 'om al lui Dumnezeu'", se arată în precizarea Arhiepiscopiei Tomisului, postată pe grupul de WhatsApp al Patriarhiei Române, notează Agerpres.

*****

"În proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale", a anunțat marți Patriarhia într-un comunicat.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare).

"Astfel, Biserica Ortodoxă Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică", se mai arată în comunicat.

"Călin Georgescu e trimisul lui Dumnezeu", a susținut Teodosie în campania electorală.

"Nu trebuie să ne temem de Vladimir Putin, care este un om al împăcării, precum și un constructor de biserici", a mai afirmat Teodosie, citat de Le Figaro, care a publicat n amplu reportaj dedicat alegerilor din România. 

Teodosie e cunoscut pentru declarațiile sale controversate, în special la adresa femeilor, precum și pentru atitudinea din timpul pandemiei, când a încălcat regulile, fără a fi sancționat.

De asemenea, nu e prima dată când își exprimă admirația pentru Putin.

Teodosie a afirmat, în luna februarie 2022, chiar înainte de începerea războiului din Ucraina, că Vladimir Putin, nu este "atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea", precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim.

După declanșarea războiului, Arhiepiscopul Tomisului și-a menținut poziția: "Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași. Nu trebuie să am eu o părere".

Anul trecut, la magazinul de lumânări și suveniruri al Catedralei "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din municipiul Constanța, subordonată Arhiepiscopiei Tomisului, se vindeau insigne cu stema Rusiei.

"Deși vulturul bicefal, ca simbol heraldic, nu aparține în exclusivitate statului rus, ci unui spectru mult mai larg de identități statale și non-statale, pentru a se evita o potențială și nedorită inflamare a spiritului civic, s-a dispus Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” retragerea din rândul obiectelor expuse la pangar a insignei cu simbolul respectiv", a comunicat atunci Arhiepiscopia Tomisului.