Eurodeputații au adoptat reguli privind restricționarea finanțării acordate statelor membre care înregistrează deficiențe în privința statului de drept.

Documentul, care include „reguli de îngheţare a plăţilor UE către ţările membre care pun în pericol statul de drept, prin acţiuni precum intervenţia în instanţele judecătoreşti sau lipsa măsurilor împotriva fraudei şi a corupţiei”, a fost adoptat joi cu 397 voturi pentru, 158 de voturi împotrivă și 69 de abțineri.

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, care a reprezentat Comisia Europeană la dezbaterea de miercuri din Parlament, a spus că Uniunii îi va fi mai bine în viitorul Cadru Financiar Multianual cu acest instrument. El a subliniat că PE a întărit propunerile Comisiei în domeniu şi şi-a exprimat speranţa ca acestea să fie ameliorate şi în urma cooperării cu Consiliul, notează Agerpres.

„Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă. Asta ar trebui să ţinem minte. Cel mai important lucru pentru susţinerea unei ţări este statul de drept. Pentru că democraţia nu este niciodată perfectă. (...) Dacă vrem să apărăm democraţia, trebuie să apărăm statul de drept. A fost dureros de clar că mecanismele prezente nu opresc guvernele pe acest drum dificil. Potrivit propunerii Comisiei, pentru ca UE să-şi protejeze interesele financiare ar trebui să poată impune măsuri precum suspendarea fondurilor UE în conformitate cu gravitatea deficienţei”, a afirmat Petri Sarvamaa, raportor asdupra regulamentului, în cuvântul său introductiv, precizând că baza legală este în reglementările financiare, nu în articolul 7 din Tratat.

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu (PPE) a afirmat în cadrul dezbaterii că regulamentul este unul necesar. „Bugetul UE trebuie să fie cheltuit cu eficienţă, respectând regulile din toate punctele de vedere. Dacă un stat membru nu respectă una dintre valorile fundamentale ale Uniunii, statul de drept, trebuie să existe posibilitatea să se intervină pentru a proteja banii europeni. Propunerea raportorilor elimină o parte dintre neclarităţile textului Comisiei, dar au mai rămas prevederi care trebuie îmbunătăţite”, a spus Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE în PE, enumerând câteva dintre ele.

„Nu se identifică concret, clar şi detaliat modul în care deficienţele statului de drept afectează protejarea intereselor financiare ale Uniunii. Nu este clar stabilită proporţionalitatea măsurilor de sancţionare cu prejudiciile aduse bugetului UE de deficienţele statului de drept. Nu se oferă suficiente garanţii că beneficiarii proiectelor îşi vor primi banii în cazul unei suspendări de plăţi pentru statul respectiv. Procedura de declanşare a mecanismului de condiţionare se suprapune cu procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul UE. Eu sper că negocierile cu Consiliu vor reuşi să elimine toate neclarităţile, pentru a elabora un regulament aplicabil în beneficiul cetăţenilor", a mai afirmat el.

În schimb, eurodeputații PSD au transmis că, deși e o idee bună, implementarea poate lăsa loc abuzurilor.

„UE devine cu fiecare zi o fermă orwelliană în care unele state sunt mai egale decât altele. În cuprinsul raportului se vorbeşte de mai multe ori de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dar din câte ştiu eu acest mecanism nu îl au decât două state din UE. Eu vă propun, domnule comisar, domnule preşedinte, dacă doriţi ca mâine să votăm acest raport, înainte de acest vot să votăm ca toate statele din UE să aibă MCV. Implementaţi-l şi la dvs acasă, căci altfel acest raport nu va crea egalitate între state”, a spus Maria Gabriela Zoană la dezbaterea din plenul PE.

„Principiul protejării UE poate să fie unul bun, dar procedura mă îngrijorează foarte tare. Cine va fi în acest context câinele de pază al democraţiei în UE? Lecturând raportul de faţă am avut sentimentul că ne transmite frica că va rămâne cu buzunarele goale Comisia Europeană. Şi vă dau un simplu exemplu. Amendamentul 12 care spune că identificarea unor deficienţe generalizate o face Comisia, bazându-se pe informaţii primite din toate sursele pertinente. Ce înseamnă surse pertinente? Eu sunt avocat şi ştiu că într-o astfel de situaţie trebuie să fie o formulare foarte clară. Surse pertinente înseamnă mass-media, înseamnă organizaţii, colegi din alte ţări binevoitoare? Dle preşedinte, trebuie să privim cu foarte mare atenţie o astfel de reglementare”, a mai spus eurodeputata PSD.

Europarlamentarul Răzvan Popa a spus, la rândul său, că adoptarea unui mecanism care să sancționeze statele UE prin tăierea fondurilor europene poate deveni un element politic periculos și discriminatoriu, pentru că mecanismul propus nu se bazează pe criterii obiective, clare și nearbitrare.

Proiectul este acum transmis Consiliului UE.