Deputații PNL, PSD, UDMR și cei ai minorităților au propus modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, ca urmare a incidentului în care deputatul AUR George Simion l-a agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.

UPDATE

Modificările propuse de deputații din arcul guvernamental au fost adoptate de plenul Camerei Deputaților în nici 24 de ore de la propunere, cu 202 voturi "pentru", 91 "împotrivă" și patru abțineri.

+++

USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională pe modificările prin care PSD, PNL și UDMR instaurează cenzura în Parlament.

„Problema este că s-a folosit din nou un pretext, cel al violenței domnului Simion și a celor de la acest partid extremist și pro-rus, AUR, pentru a încerca blocarea transparenței. Vă aduc aminte că, în forma inițială propusă de PSD, PNL și UDMR, se propunea blocarea accesului presei la dezbaterile din comisii. Prin amendamentele depuse și susținute de colegii din Comisia de Regulament am reușit eliminarea acestui lucru deosebit de abuziv, dar rămân în continuare multe reglementări care limitează transparența. USR nu este de acord cu acest lucru. Violența trebuie sancționată dur, fără niciun fel de toleranță, dar suntem ferm susținători ai transparenței, ai necesității ca românii să vadă ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-PNL-UDMR nu pot bloca acest drept. Vă aduc aminte că până în 2016, când USR a intrat în Parlament, românii nu știau ce se întâmplă în Parlament. De abia după aceea, prin transmisiile noastre de la dezbateri – vă aduceți aminte ce făceau Florin Iordache, Liviu Dragnea – viața parlamentară a devenit vizibilă pentru cetățeni. Acum, PSD, PNL și UDMR vor întoarcerea la perioada de dinainte de 2016, când Parlamentul era un fel de clopot, nimeni nu știa nimic, iar abuzurile se petreceau sub umbrela majorității”, declară deputatul Dan Barna.

USR mai spune că, în ciuda timpului foarte scurt pe care majoritatea PSD-PNL-UDMR l-a alocat dezbaterilor asupra modificărilor la Regulamentul Camerei Deputaților, deputații USR au depus mai mult amendamente și au susținut că trebuie sancționată violența, sub orice formă s-ar petrece ea, dar că nu trebuie folosit pretextul oferit de un partid extremist pentru a limita transparența dezbaterilor în Parlament.

Unele amendamente formulate de USR au fost acceptate, însă cele în care s-a cerut eliminarea prevederilor abuzive prin care, pentru acțiunea unui deputat, să fie sancționat întreg grupul parlamentar, inclusiv cu reducerea la jumătate a timpului alocat la moțiuni – au fost respinse.

Astfel, USR va invoca în sesizarea către CCR "îngrădirea libertății de exprimare și a exercitării mandatului parlamentarilor".

+++

Transmisiile live din plenul Camerei Deputaților vor fi permise numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv, a decis Comisia pentru regulament.

"Live-urile vor fi permise și de acum înainte, numai că acela care face live-uri trebuie să stea în perimetrul arondat grupului respectiv. Deci, noi n-avem probleme cu transparența, dar (...) unii parlametari n-au altceva de făcut în plenul Parlamentului, în loc să se ocupe de problemele reale ale României, și mergeau cu telefonul în nasul colegilor și era destul de deranjant. Și, atunci, am ajuns la această concluzie - nu trebuie să interzicem live-urile, oricine poate să facă live din plenul Camerei Deputaților, dar să o facă din banca lui", a precizat liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, citat de Agerpres.

Transmisiile live vor rămâne în continuare interzise în ședințele Biroului permanent și, dacă acestea vor fi făcute, vor exista sancțiuni.

"Liderul AUR se simte deasupra legii. (...) Sper că se vor liniști și vor respecta regulile de bun simț. Din păcate, se comportă într-un stil golănesc, dar să sperăm că, după aceste modificări aduse regulamentului, situația se va ameliora", a spus Csoma Botond, care a adăugat că George Simion este pasibil de amenzi succesive și alte sancțiuni.

George Simion a transmis deja că el va filma ședințele și dacă va fi sancționat.

Pentru comportament agresiv al parlamentarilor, în proiectul propus se prevede că, la cererea președintelui de ședință și cu acordul majorității liderilor, "o majoritate ponderată", deputatul turbulent poate fi eliminat din sală, a explicat parlamentarul UDMR. "Și putem cere ajutorul Direcției Afacerilor Interne ca parlamentarul respectiv să fie eliminat din sala respectivă pentru ca lucrările Parlamentului să poată continua", a completat el.

+++

Una dintre măsuri vizează transparența lucrărilor Camerei Deputaților și vorbește despre "interzicerea transmiterii în direct sau înregistrarea de către deputați sau alte persoane a ședințelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii".

Concret, activitățile de mai sus pot fi transmise în direct sau înregistrate doar de către Camera Deputaților, iar înregistrarea lor și stenografierea să se facă de către secretariatul general.

PNL s-a răzgândit  a doua zi și vrea să lase presa să transmită live activitățile din Camera Deputaților. PSD și UDMR s-au alăturat

Liberalii au depus miercuri dimineața un amendament la proiect prin care spun că: "Ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media acreditată la Camera Deputaților. Ședințele comisiilor Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media la Camera Deputaților".

De asemenea, deputații din coaliția de guvernare vor ca ședințele Camerei Deputaților și ale comisiilor să poată fi transmise în direct sau înregistrate și de către mass media doar cu aprobarea conducerii forului.

"Ședințele Camerei Deputaților se transmit, se înregistrează și se difuzează de către Camera Deputaților prin mijloace electronice și se stenografiază prin grija secretariatului general. Ședințele Biroului permanent și comitetul liderilor se înregistrează de către Camera Deputaților prin mijloace electronice și se stenografiază. Ședințele Camerei pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass media, cu aprobarea Bp. Ședințele comisiilor pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mas media cu aprobarea biroului comisiei pentru care există solicitare în acest sens", potrivit proiectului depus deja la Camera Deputaților.

Parlamentarilor le este interzisă utilizarea violenței fizice și a injuriilor la adresa unui alt parlamentar.

O altă propunere de modificare a Regulamentului spune: "Este interzisă participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților".

De menționat că, de-a lungul timpului, parlamentari de la toate partidele au adus în Parlament bannere, pancarte și chiar boxe pentru a protesta.

Dacă regulile de mai sus nu sunt respectate, se poate ajunge la evacuarea imediată din sală a persoanei sau persoanelor care le încalcă.

Ce riscă cei care nu respectă noile măsuri:

- diminuarea indemnizației cu până la 50% până la 6 luni pentru exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat, pentru participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe in plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor Camerei Deputaților, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, pentru violență fizică utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;

- reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde/intervenție pentru o perioadă de până la 3 luni de zile în cadrul ședințelor Camerei Deputaților, începând cu ziua aplicării sancțiunii disciplinare pentru săvârșirea abaterii disciplinare de violență verbală constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar;

- reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moțiunilor, orei Guvernului, orei primului ministru sau ședințelor solemne grupului parlamentar din care face parte deputatul sancționat pentru săvârșirea abaterii disciplinare constând în violență verbală, injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar;

- retragerea și punerea la dispoziția Secretarului General al Camerei Deputaților pentru o perioadă de până la 6 luni a tuturor funcționarilor publici cu statut special, a personalului contractual cât și logistica auto repartizate Grupului Parlamentar care prin acțiunile sale, ale deputaților sau ale angajaților săi pun în pericol buna funcționare și siguranța autorității publice, a demnitarilor sau angajaților acesteia în incinta Camerei Deputaților începând cu data constatării afectării  bunei funcționări a activității Camerei, aplicată prin decizie a Biroului Permanent al Camerei Deputaților conform procedurii prevăzute de art. 246 alin. (2), la sesizarea președintelui Camerei Deputaților, a unui grup parlamentar sau a unui deputat.

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a declarat că formațiunea sa va propune amendamente la proiect.

"Colegii mei vor aduce amendamente mâine în Comisia de Regulament. (...) Acestea se vor referi la eliminarea acelor prevederi care nu țin de huliganism și violență, ci țin de mijloacele de înregistrare audio-video, nu am chiar textul în față, dar sunt amestecate o serie de prevederi, care, spre exemplu, nu ar mai permite o poză sau un film cu telefonul în plen. Or, nu e nimic de ascuns acolo, e publică ședința plenului. Atenție, vorbim de ședințe publice, toată lumea înțelege să respecte un spațiu privat, dar în plenul Parlamentului este un loc public, unde ar trebui să ne comportăm ca într-un loc public, nu cu acest huliganism de stadion, de galerie", a afirmat, marți seară, Cătălin Drulă la TVR, citat de Agerpres.

George Simion a declarat că nu va respecta noul regulament al Camerei Deputaților:

"Spun cu toată responsabilitatea, nu o să respect noul regulament, o să continui să fac live pe Facebook și o să arăt toate mizeriile care se întâmplă aici, în Camera Deputaților".

"Îi încurajez pe toți, când văd o lege nedreaptă, să încalce Regulamentul și să suporte consecințele de rigoare. Eu mi le asum", a mai spus copreședintele AUR.