Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri legea PSD de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.


UPDATE

Ludovic Orban susține că legea este "perfect constituțională" și nu poate pica la CCR. 

Totuși, prevederea din legea adoptată miercuri potrivit căreia se oprește și acordarea pensiilor speciale aflate în plată poate fi atacată la Curte. Art. 15 din Constituție spune că "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile". 

Mai mult, PNL și USR PLUS se bazează pe decizia CCR nr. 458 din 2 decembrie 2003 care spune:

"(...) o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior și nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situații juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supraviețuirea legii vechi și să reglementeze modul de acțiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare".

+++

Proiectul a trecut cu 357 de voturi favorabile, nicio abținere și niciun vot împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR nu au votat deloc.

+++

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, le-a transmis liberalilor și celor din USR să nu mai critice pe alții, atâta timp cât și Guvernul Orban, și Guvernul Cîțu puteau rezolva problema pensiilor speciale ale altor categorii prin OUG, iar pentru cele ale parlamentarilor puteau elabora mai repede un proiect legislativ.

+++

Ludovic Orban a avut o ieșire nervoasă la dezbatere, acuzând PSD că a girat un sistem de pensii speciale pentru o anumită categorie de oameni, în timp ce alții care au muncit o viață trăiesc din pensii foarte mici.  

+++

Liderul senatorilor UDMR, Lorand Turos, a anunțat că UDMR nu va vota legea, deoarece Uniunea vrea eliminarea tuturor pensiilor speciale sau impozitarea cu 99% a celor care depășesc indemnizația președintelui. El a mai explicat că un proiect de lege în acest sens ar trebui să țină cont de toate deciziile luate de CCR în acest sens.

Totodată, deputatul AUR George Simion a anunțat că parlamentarii din formațiunea sa vor vota "pentru". 

+++

Ședința de plen s-a reluat. După citirea raportului urmează dezbaterea.

+++

În ciuda faptului că cei din Coaliție susțineau că proiectul USR va primi raport favorabil în Comisiile de specialitate, proiectul PSD a fost cel care a adunat mai multe voturi. El urmează să ajungă la plen pentru a fi dezbătut și ulterior votat. 

Astfel, proiectele de lege depuse de PNL și USR în acest sens au fost respinse.

Potrivit unui amendament preluat de PSD de la USR, nu se mai acordă nici pensiile speciale aflate în plată la momentul intrării în vigoare a legii. Și celelalte prevederi din legile depuse de USR și PNL au fost însușite de PSD în propriul proiect.

+++

Comisiile de statut au fost constituite prin vot de senatori și deputați, iar președinta Senatului, Anca Dragu, le-a solicitat membrilor să se reunească pentru a adopta un raport pe eliminarea pensiilor speciale.

Pe procedură, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a cerut introducerea pe ordinea de zi a ședinței comune a unuia din cele trei proiecte de eliminare a pensiilor speciale, adică cel care va primi raport favorabil în Comisiile de specialitate.

"Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar și cu sprijinul majorității grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului de astăzi cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaților și senatorilor. Vă explic că sunt trei propuneri legi, inițiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului și deputaților și senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială", a afirmat Orban.

La începutul ședinței, deputatul AUR George Simion cerut ca prin vot să fie o pauză de o oră pentru ca parlamentarii să aibă timp să consulte proiectele de eliminare a pensiilor speciale. Propunerea a fost repinsă.

+++

Comisiile reunite se vor întâlni imediat după validarea lor pentru a da un raport pe proiectele de legi privind desființarea pensiilor speciale ale Parlamentarilor. 

Birourile permanente reunite au decis marți să trimită Comisiilor de statut proiectele de lege inițiate de PNL, USR și PSD pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

"Birourile permanente reunite au decis să trimită către Comisia de statut cele trei proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale. Unul inițiat de PNL, unul de USR PLUS și unul inițiat de PSD", a anunțat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Întrebat de ce s-a decis introducerea mai multor proiecte cu același obiectiv, Orban a spus că importantă este decizia și nu contează care proiect va fi adoptat.

Surse politice au declarat pentru EURACTIV România că în Comisii Coaliția va susține proiectul USR de desființare a pensiilor speciale. În funcție de când este gata raportul, proiectul ar putea intra la votul parlamentarilor chiar miercuri sau săptămâna viitoare.

Parlamentul plătește aproape 40 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale peste 800 de foști aleși.