Premierul Marcel Ciolacu anunță marți seară, la România TV, că toate pensiile din România vor crește de la 1 ianuarie cu peste 13%, chiar și cele speciale, care sunt în unele cazuri extrem de mari.

„Toate pensiile beneficiază. Este neconstituțional să ai altă abordare. A existat și această propunere, să nu crească, dar nu cred că ne putem permite așa ceva. Această inechitate se va încheia odată cu recalcularea”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că principiul de bază care a fost stabilit în ședința coaliției de guvernare pentru noua lege a pensiilor este „pensii egale, pentru muncă și contribuții egale” și a anunțat că pensiile vor crește de două ori anul viitor.

”La 1 ianuarie se aplică o mărire de 13,8% la toate pensiile din România, urmând iarăși o mărire în 2024, cred că pe 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a tuturor celor 4.765.000 de dosare de pensie”, a afirmat premierul.

El a explicat că și pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației, o decizie contrară fiind neconstituțională. Întrebat despre creșterea de la 1 ianuarie, premierul a precizat: ”Acolo este diferențiat”.

Ciolacu a explicat că, în noua lege a pensiilor, urmează ”a se închide toate inechitățile”. ”Nu va fi afectată nicio pensie, drepturi obținute pe vechile legi, toată proiecția este pentru viitor. Este exclus ca cineva să pierdă vreun ban după recalculare”, a adăugat premierul.