Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că săptămâna viitoare va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.

"Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților. Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din #PNRR", a scris Marcel Ciolacu într-un mesaj pe Facebook.

Șeful PSD a adăugat că "nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale".

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a transmis ulterior că legea va fi modificată și va fi pusă în acord cu observațiile pe care Curtea Constituțională le-a făcut.

"Angajamentul pe care PSD l-a luat, împreună cu partenerii de guvernare, este pentru reforme reale, palpabile, nu mimate doar de dragul populismului. Istoria pensiilor speciale, care durează de prea mult timp, va fi încheiată de actuala coaliție. Acest lucru demonstrează că alții, care s-au bătut cu pumnul în piept că vor rezolva această problemă, pur și simplu nu și-au dorit-o", a transmis Stănescu.

El reamintește că, la sfârșitul lunii iunie, când PSD a venit cu legea în Parlament, USR și AUR au votat împotrivă.

"Astfel, ipocrizia politică a celor care tot solicitau Parlamentului să susțină reforma pensiilor speciale este dezvăluită în toată splendoarea ei. Trebuie reamintit că, tot în luna iunie, coaliția de guvernare a eliminat și pensiile speciale ale parlamentarilor, altă marotă a Opoziției, care nu a făcut nimic bun nici în acest sens când a avut ocazia. Prin urmare, după finalizarea acestei reforme, peste 3 miliarde de euro care trebuie să ne revină din PNRR vor fi salvați și vor intra în economia României. Arătăm clar prin fapte, nu prin vorbe sterile, că măsurile pe care le implementăm au un impact real și au la bază principiul echității sociale", a continuat acesta.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că Ministerul condus de ea va veni în întâmpinarea Ministerului Muncii și va formula propuneri de amendamente care să răspundă rigorilor CCR.

"Pentru aceste propuneri de amendamente vom consulta, ca de fiecare dată, CSM, ICCJ și Ministerul Public. De asemenea, Ministerul Justiției este disponibil să îmbunătățească constant legislația care intră în domeniul propriu de competență (Codurile din domeniul justiției, legile justiției etc.), lucru de care până acum s-a achitat cu succes", a anunțat Gorghiu într-un mesaj pe Facebook.

+++

Curtea Constituțională s-a pronunțat miercuri pe sesizarea privind legea pensiilor speciale, în urma obiecției formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și a decis să retrimită Parlamentului proiectul.

După anunțarea deciziei, președintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat PSD și PNL că salvează pensiile speciale cu mâna Curții Constituționale, condusă de fostul consilier al lui Ion Iliescu și solicita conducerilor celor două Camere convocarea unei sesiuni extraordinare.