Peste 100 de membri ai USR au semnat un apel prin care cer să fie inclusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Birou Național o decizie de anulare a sancțiunii aplicate Olimpiei Ardelean, exclusă din partid pentru semnalarea unor nereguli.

UPDATE

"Dane, oprește vânătoarea de țapi ispășitori. Nu postarea Olimpiei Ardelean e cauza scorului de la cele mai recente alegeri", i-a transmis Mihai Goțiu lui Dan Barna.


***

Apelul a fost publicat pe Facebook de mai mulți semnatari printre care se numără: deputații Cristian Seidler, Tudor Benga, Mihai, Stelian Ion, europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, senatorul Mihai Goțiu, consilierul municipal Ana Ciceală, senatorii Vlad Alexandrescu, Cristian Ghica și Florina Presadă.

"Pe ordinea de zi, stabilită de președintele Dan Barna, se aflau sesizări la adresa a șase membri USR, toți cu poziții critice față de diferite decizii ale conducerii partidului. Audierile s-au oprit la cel de-al doilea membru cercetat, în jurul orei 12,00, când o parte dintre membrii Biroului Național părăsiseră sala. Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit, ci calificat ca fiind potențial", precizează semnatarii apelului, cerând reprimirea Olimpiei Ardelean în partid.


Apreciind că "genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR",  semnatarii atrag atenția că mai mulți colegi și-au anunțat demisia din partid în urma celor întâmplate.

"Excluderile nedemocratice sunt cu adevărat un motiv temeinic de dezamăgire. Îi îndemnăm însă pe membrii USR care nu sunt de acord cu echipa Barna să rămână în partid și să îl facă mai democratic. Un partid care își propune să salveze România nu va reuși asta pedepsind exprimarea legitimă a opiniei, pentru a face pe plac oricărui șef ar fi vremelnic la conducerea sa. Este un moment greu pentru USR, dar unul propice pentru a arăta cetățenilor României că nu toate partidele sunt la fel. Vom reuși asta doar cu dezbateri democratice și consistente în interiorul USR, nu cu excluderi ale persoanelor incomode conducerii", spun semnatarii apelului.

În replică, USR susține că Olimpia Ardelean a fost exclusă din partid după ce a fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri și nu pentru semnalarea semnăturilor false.

"În ședința de miercuri seara a Biroului Național pe lângă alte puncte legate de organizarea partidului s-au discutat și sesizările unor membri la adresa Olimpiei Ardelean, care a fost reclamată de 15 colegi pentru jigniri și pentru o poziție publică ce a afectat imaginea USR în ultima campanie. Biroul Național a decis cu majoritate de voturi excluderea ei pentru încălcarea articolului 13 din Statutul USR care prevede că membrii au obligația să nu întreprindă acțiuni în contradicție cu obiectivele politice ale USR și să nu prejudicieze, prin luări de poziție publice, interesele legitime ale USR și ale membrilor săi", se arată în comunicatul USR.

"În 2018, Olimpia Ardelean și alți colegi din țară au verificat listele cu semnături de susținere ale inițiativei 'Fără Penali' și acolo unde au semnalat probleme au fost eliminate imediat din dosare listele respective. A fost prima campanie de acest fel pentru USR și membrii noștri au fost extrem de riguroși în respectarea regulilor. Olimpia Ardelean nu a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la inițiativa 'Fără Penali', ci pentru motivele mai sus menționate. USR are mecanisme interne funcționale, orice membru poate contesta decizia la Comisia de Arbitraj", mai precizează conducerea partidului.