Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a anunțat luni că la alegerile europarlamentare din 9 iunie, românii din diaspora vor avea la dispoziție peste 900 de secții de votare, dublu față de numărul celor organizate la alegerile din 2019.

"Vom organiza, prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate, un număr de peste 900 de secții de votare, mai exact 916, dublu față de cele 471 organizate la alegerile europarlamentare din 2019. Este, totodată, cel mai mare număr de secții de votare organizate vreodată în străinătate, peste maximumul anterior de 835 de secții organizate la alegerile prezidențiale din 2019", a spus Odobescu, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.

În termenul limită legal, adică 10 mai, se va emite ordinul de ministru care va stabili fiecare secție și numărul acesteia în lista care va fi făcută publică.

Odobescu a mai punctat că a comunicat către Autoritatea Electorală Permanentă necesarul de buletine de vot, ștampile și timbre autocolante care vor fi folosite la secțiile de votare din străinătate, iar imediat ce acestea vor fi tipărite, respectiv confecționate, se va începe distribuirea lor către secțiile organizate în străinătate.

Și Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost informat despre numărul de tablete necesare în secțiile de votare din străinătate.

"Misiunile diplomatice au primit instrucțiuni pentru achiziționarea sau închirierea de echipamente necesare monitorizării video a secțiilor de votare, așa cum prevede cadrul legal în vigoare, precum și pentru asigurarea serviciilor de comunicații între președinții de secții și Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și grupul de lucru din Centrala MAE", a explicat ministra.

Toni Greblă a anunțat că primul exemplar al buletinului de vot, specimen, este gata, iar din noaptea de luni spre marți va începe operațiunea de tipărire a buletinelor de vot, care vor fi distribuite tuturor celor peste 900 de secții de votare care vor fi deschise în străinătate. 

"Ordinea în care sunt înscriși pe buletinul de vot competitorii politici este cea rezultată din tragerea la soț și candidații independenți sunt trecuți la final, în ordinea în care și-au depus candidaturile. Aceste două milioane și ceva de buletine de vot, în termen util, cel mai târziu joia dinaintea alegerilor, vor ajunge la toate misiunile diplomatice, pentru ca sâmbătă seara să fie înmânate președintelui și locțiitorului secțiilor de votare din străinătate", a spus Greblă.

Buletinul de vot pe care îl vom găsi în secție: