Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, la Digi24, că simte durerea fermierilor care cer ajutor și că nu doarme noaptea din cauza grijilor.

Întrebat dacă fermierii i s-au plâns despre cheltuielile crescute din cauza războiului, Petre Daea a răspuns: "Nu mi-au spus.... dar o știu! Chiar dacă (fermierul – n.r.) nu-mi spune că-l doare îi simt durerea!"

"Noi venim cu forme de sprijin pentru producțiile afectate. Mâine după-amiază (joi – n.r.) voi anunța pachetul de măsuri pentru fermierii afectați de secetă", a spus Daea.

Potrivit acestuia, problema cea mai gravă este în Vrancea, care a devenit polul secetei din România, "deși avem în proiect canalul Siret-Bărăgan, un obiectiv de investiții foarte important care a înghețat ca lucrare din 2020".

"Ar fi ajutat la irigarea a 475.000 de hectare", a subliniat ministrul.

Următoarele zone afectate de secetă sunt nordul județului Galați și județul Buzău. "Agricultorii nu se opresc din muncă și vom avea răspuns la problemele pe care le avem, vom avea pâine", a completat șeful de la Agricultură.

El a fost întrebat de jurnaliști câți bani dă pe o pâine și a răspuns că plătește între 2,5 și 4,5 lei. "Dar aș plăti și 5-6 lei, pentru că știu că se produce greu", a adăugat Daea.

Ministrul Petre Daea a precizat că peste 60% din grâu a fost recoltat.

"Guvernul a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenției pentru acciza la motorină, iar actul normativ pleacă astăzi la Monitorul Oficial. La rugămintea mea, domnul prim-ministru a dat sarcină celor care asigură Secretariatul Guvernului ca acest act normativ să apară în Monitorul Oficial cât mai repede cu putință", a spus acesta.

Banii vor ajunge la fermieri în următoarele două-trei zile. Suma totală este de 337 milioane de lei.

"Îi asigur pe fermieri că voi fi alături de ei în câmp și de dumneavoastră (jurnaliștii - n.r.) acolo unde mă găsiți. Să nu vă faceți probleme dacă mă vedeți noaptea, că pentru mine e zi", a dat el asigurări.