Fostul premier respinge orice acuzație în dosarul Revoluției, după ce PICCJ a cerut aviz de la președintele României pentru anchetarea sa, a lui Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

"Sunt cel puțin uluit de această chestiune. Ce implicație puteam să am eu, cine eram eu ca să dau vreun ordin în acel moment? În fond, ceea ce s-a întâmplat în acele zile, ceea ce s-au numit teroriști, dar mai ales ceea ce s-a întâmplat la baricade. Puteam să pierd viața la baricadă. În fond, 39 dintre camarazi au fost uciși. Atunci asupra noastră au tras unități ale Armatei. Ulterior, s-a vorbit din nou despre acest fapt, că au fost unități ale Armatei. În ce fel puteam eu să influențez Armata? N-aveam nicio calitate de nicio natură. E uluitor, e pur și simplu absurd. Adică în ce fel se puteau manipula atâta vreme cât nu aveam nici cea mai mică capacitate de a influența Armata? De ce nu se face nicio referire în această cerere la cei care conduceau, care aveau frâiele Armatei în acel moment? Eu nu înțeleg absolut nimic din chestia asta și sunt pur și simplu cu desăvârșire revoltat față de această chestiune", a declarat pentru Mediafax fostul premier Petre Roman, care acuză o manipulare.

Fostul președinte al României, ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul vice-premier Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. Procurorul general al României a adresat președintelui Klaus Iohannis o solicitare de urmărire penală în legătură cu săvârșirea infracțiunii contra umanității comise de cei trei.