Președintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a educației. Comunitatea românească din Ucraina îi solicitase lui Petro Poroșenko să blocheze prin veto această lege, considerând că duce la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.

Potrivit serviciului de presă al șefului statului ucrainean, Petro Poroșenko a comunicat că reforma învățământului ”este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăți calitatea educației”, asigurând pașii necesari pentru includerea Ucrainei în spațiul educațional european, relatează Bucpress.ro.

Președintele ucrainean a susținut că noua lege sporește rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învățământ, subliniind, în același timp, importanța respectării în timpul procesului de învățământ a drepturilor minorităților naționale din țară.

”Ucraina a demonstrat și va demonstra în continuare o atitudine față de minoritățile naționale care corespunde cu obligațiile noastre internaționale, care este în concordanță cu standardele europene, fiind un model pentru țările vecine”, a spus Petro Poroșenko, conform comunicatuluide presă citat de Bucpress.ro.

El le-a cerut Ministerului de Externe și Ministerului Educației să desfășoare consultațiile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei, după ce legea a fost criticată imediat după adoptarea de către Radă de minoritățile din Ucraina și de autoritățile din România și Ungaria.