Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut vineri dimineață ministrului Educației, Ligia Deca, să vină cu soluții privind "criteriile de performanță în învățământ" după dezastrul de la testele PISA 2022.

"După rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă ca rezultat performanță. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic. Așadar, trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește", a spus premierul la debutul ședinței de Guvern.

Citește și: Rezultate PISA 2022: România – penultima în UE și pe locurile 45-48 din 81 de țări

El a mai anunțat că va exista "cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație".

Aceleași cerințe privind criteriile de performanță le-a adresat și ministrului de la Sănătate, adăugând că vineri Guvernul alocă încă aproape 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor.

"Aștept de la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să vină cu un sistem clar și eficient de raportare a costurilor, cu criterii clare pentru sumele alocate pe fiecare program de sănătate. Nu poți avea un buget de 12 miliarde de euro și să nu ști în timp real pe ce se duc bani", a continuat el.