Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, care trebuia miercuri să ratifice Decizia privind contribuția României la bugetul Uniunii Europene a fost anulat din lipsă de voturi.

Decizia a fost luată de Birourile permanente reunite ale celor două Camere, astfel că plenul comun, care urma să se desfășoare de la ora 14:00 și să ratifice Decizia (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene a fost anulat.

Ratificarea acordului trebuie adoptată cu două treimi din voturi, astfel că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile celor din PSD, însă cei din urmă au anunțat că nu vor vota până când Guvernul nu vine în Parlament să prezinte PNRR.

Liderul Camerei Deputaților, Ludovic Orban, susține că motivul nu este lipsa de voturi

"S-a amânat plenul de astăzi (luni - n.r.). Sunt mai multe motive. Unul dinte ele este că trebuie să se pună în funcțiune sistemul de vot online, pentru că încă nu e compatibilizat sistemul Senat - Cameră. Se fac acum probe tehnice și e posibil până săptămâna viitoare să fie în funcțiune. Alt motiv este că e ședință de Guvern și nu pot să participe miniștrii la ședința de plen, mai e și discuția legată de poziționarea partidelor", a spus Ludovic Orban.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că dorește o dezbatere a PNRR și că parlamentarii PSD nu îl vor vota în plenul comun, "pentru că vor să știe ce cuprinde", potrivit Agerpres.

"Eu și colegii mei vom vota pentru copiii noștri din anul 2021 până în anul 2053. Acest proiect a fost dezbătut, prezentat publicului de către premier, de președintele Camerei. (...) E un proiect complex, asumat de toate familiile europene (...), care trebuie dezbătut foarte bine și înțeles de români pentru a ști ce avem de făcut pentru viitor. PSD va vota acest proiect, asumat de toate familiile europene. Asta nu înseamnă că îl va vota mâine. Am solicitat o amânare și o dezbatere pe acest proiect în primul rând în interiorul partidelor politice. Se dorește o forțare a acestui proiect. PSD nu va participa la acest proiect", a afirmat liderul social-democraților.