Deputatul PSD Liviu Pleșoianu va propune schimbarea legislației astfel încât orice persoană plătită de la buget să-și piardă funcția dacă refuză invitația la audieri la comisiile parlamentare de anchetă sau se prezintă, dar nu răspunde la întrebări.

"În zece zile voi trimite către comisia de anchetă (privind alegerile prezidențiale din 2009 - n.r.) propriile concluzii, pentru a fi cuprinse în raportul final. Vă pot face cunoscute de pe acum două concluzii. E necesară modificarea în regim de urgență a legislației, astfel încât orice comisie parlamentară de anchetă să aibă cu adevărat putere. În acest sens, se impune o schimbare radicală. Pe viitor, orice persoană plătită de la bugetul de stat care refuză invitația la audieri (sau care se prezintă, însă refuză să răspundă la întrebări) ar trebui să-și piardă imediat funcția. De asemenea, dacă o persoană era slujbașa statului în perioada anchetată, ea va avea obligația (sub imperiul unor sancțiuni corespunzătoare) de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, chiar dacă în prezent nu mai e angajată de statul român", a scris Pleșoianu, pe Facebook.

El susține că imediat ce va fi modificată legislația, "în regim de urgență", va propune înființarea unei noi comisii de anchetă.

"Principalul obiectiv al acesteia va fi acela de a ancheta implicarea nelegală și neconstituțională a instituțiilor de forță în viața politică, socială și economică din România. Evident, aceasta va presupune și reluarea anchetei în ceea ce privește celebra deja „sufragerie a lui Oprea”! Un alt obiectiv foarte important va fi acela de a ancheta implicarea unor entități străine în controlul asupra vieții politice, economice și sociale românești", a mai scris Pleșoianu, care este membru al comisiei speciale a Parlamentului pentru anchetarea alegerilor din 2009.

Supărarea sa a fost declanșată de faptul că mai multe persoane chemate în fața comisiei au refuzat să facă acest lucru, printre ei numărându-se Laura-Codruța Kovesi, Gabriel Oprea și Florin Coldea.