Colegiul Național al PMP a votat miercuri excluderea lui Cristian Diaconescu din partid. Acesta a fost până recent liderul formațiunii politice.

„În PMP nu există decât o singură structură de conducere, aleasă democratic, și care astăzi, în deplină legalitate, în acord cu statutul partidului nostru, cu un singur vot de abținere, a decis să ne despărțim definitiv de fostul nostru coleg, domnul Diaconescu. S-a încheiat o etapă, lucrurile sunt clare, începând de astăzi domnul Diaconescu nu mai este membru PMP. Înțeleg că are alte obiective politice, îi urăm succes, dar experiența pe care am avut-o împreună este una regretabilă și ea s-a încheiat astăzi”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac, citat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a formațiunii.

Într-o reacție pe Facebook, Diaconescu a spus că, "atunci când două sau mai multe persoane au divergențe cu privire la o anumită situație, într-o lume civilizată și o societate democratică, acestea se adresează justiției și așteaptă ca aceasta să se pronunțe".

El afirmă că Eugen Tomac și "gruparea” lui au ales să elimine partea adversă fără să aștepte hotărârea justiției al cărei termen stabilit este 20 mai 2022.

"Acest fapt mă determină să consider că data de 20 mai 2022 este mult prea îndepărtată pentru punerea în aplicare a planurilor lor de fuziune. Prin urmare aceste persoane nu recunosc autoritatea justiției în România. De aceea îi rog pe toți cei care au crezut și cred încă în destinul democratic al Partidului Mișcarea Populară să ia act de faptul că așa zisa mea excludere din PMP este NULĂ deoarece decizia a fost luată de o adunare de persoane nestatutar constituită, nerecunoscută de justiție și profund acționată de interese personale care nu au legătură cu membrii PMP și simpatizanții acestuia. Voi continua ca Președinte PMP să susțin că acest partid trebuie să aibă calea sa politică independentă, democratică și transparentă fără fuziuni care ar determina neantizarea tuturor eforturilor dezinteresate pe care majoritatea membrilor PMP le-au făcut pentru ca această structură politică să conteze în societatea românească", a mai scris acesta.

+++

PMP a fost înființat pe 29 ianuarie 2014 la inițiativa fostului președinte al statului, Traian Băsescu, după ce susținătorii săi au părăsit Partidul Democrat Liberal.

La data de 23 martie 2013, după Convenția Națională a PDL pentru alegerea conducerii, președintele României de atunci, Traian Băsescu, a anunțat printr-un mesaj postat pe Facebook că se desparte de PDL, acuzând fraudarea rezultatului votului de către echipa lui Vasile Blaga pentru ca acesta să fie reales președintele PDL, în situația în care președintele o susținea pe Elena Udrea.

Astfel, susținătorii lui Băsescu au lansat la data de 26 martie 2013 Fundația Mișcarea Populară. Pe 18 mai 2013, conducerea fundației a anunțat că inițiază un sondaj privind transformarea în partid a organizației. Pe 25 mai 2013, s-au anunțat rezultatele sondajului: 58% din voturi pentru co-existența fundației și partidului, 31% pentru transformarea fundației în partid și 11% pentru menținerea status-quo-ului. Pe lângă Traian Băsescu și Eugen Tomac, la șefia PMP a mai fost, în perioada 2014 - 2015, și Elena Udrea.