Președintele Klaus Iohannis a declarat că, urmare a faptului că s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, formată din PSD, ALDE și UDMR, va avea noi discuții, iar desemnarea prim-ministrului va avea loc după Crăciun.

UPDATE

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că îi pare rău că președintele Klaus Iohannis nu a făcut astăzi anunțul pentru desemnarea premierului, spunând că Parlamentul era pregătit și ar fi finalizat procedurile pentru numire în 48 de ore. Liderul PSD a adăugat că este important ca Guvernul să fie instalat în acest an.

”Am luat notă de anunțul președintelui. Noi eram pregătiți ca azi să facă anunțul. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunțul astăzi. Fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Shhaideh”, a declarat Dragnea la Parlament.

+++

”Consultările s-au încheiat după două zile, consultările – precizez – cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de prim-ministru, PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP l-a propus pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de  PSD, ALDE și UDMR. În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun”, a transmis, într-o foarte scurtă declarație, președintele Klaus Iohannis.

El le-a urat tuturor ”Sărbători fericite!” și ”La mulți ani!”. 

+++

La încheierea consultărilor, liderul grupului minorităților din Parlament, Varujan Pambuccian, a declarat că o cunoaște pe Sevil Shhaideh, pe care a caracterizat-o drept un om de cuvânt, muncitor. Pambuccian a mai spus că cei 17 deputați din grupul minorităților sunt de acord cu propunerea PSD pentru funcția de premier.

+++

Din delegația PMP au mai făcut parte, pe lângă Traian Băsescu, Eugen Tomac, Robert Turcescu, Dorin Bădulescu și Valeriu Steriu.

La sfârșitul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, delegația PMP a anunțat că l-a propus pe Eugen Tomac pentru funcția de premier.

”Noi ne-am făcut datoria de partid de opoziție. Mi se pare inadmisibil ca opoziția să spună: nu avem propunere”, a precizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a afirmat că el este "cel mai bun" pentru această funcție, dar nu mai este suficient de tânăr.

Cât despre propunerea PSD, liderul PMP a afirmat că a discutat cu apropiați din comunitatea tătară despre Sevil Shhaideh, iar că aceștia i-au spus că are o reputație excepțională.

"Are o reputație excepțională, în comunitatea turco-tătară din Dobrogea, de unde vine. Are un unchi în Statele Unite, un profesor de foarte largă recunoaștere, care a rămas legat și de locul nașterii lui, de Babadag. Are un soț care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputația profesională a domniei sale este excepțională în comunitate", a spus Băsescu, despre premierul propus de PSD.

Băsescu a subliniat, însă, că lipsa experienței politice a acesteia ar putea să o transforme într-o "fațadă".

"În același timp, doamna are experiență politică zero. Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD-ului și din acest motiv cred că riscul să fie doar o fațadă pentru domnul Dragnea și oamenii puternici din PSD este major. Or, România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E guvernul, e președintele ales, dar în spatele lui, decizia finală o au ayatollahii — acel consiliu al marilor șefi religioși din Iran", a mai spus liderul PMP.

Băsescu a confirmat că i-a transmis lui Iohannis și îngrijorările sale cu privire la legăturile soțului lui Shhaideh cu autoritățile din Siria.

"Bineînțeles, inclusiv o atenționare legată de faptul că este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc am exprimat. Asta e maxim ce pot să comentez. Am spus maxim ce pot să spun public", a spus Traian Băsescu.

De la ora 13:00, la Palatul Cotroceni vor veni deputații din grupul minorităților naționale, iar apoi consultările se vor finaliza.

La sfârșitul consultărilor, președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe dacă este de acord cu propunerea PSD-ALDE de premier, Sevil Shhaideh.