PNL a depus miercuri, la Secretariatul general al Camerei Deputaților, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă. Aceasta este susținută și de USR, PMP, UDMR și Pro România.

Moțiunea, intitulată "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!", este semnată de 173 de parlamentari, a anunțat prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că moțiunea va fi votată marți, 18 iunie.

"O să vorbesc cu domnul președinte Tăriceanu, vom convoca de îndată un Birou Permanent Reunit și am picat de acord cu liderii de grup ca tot astăzi (miercuri - n.r.), ora 15:00, să și citească moțiunea, ca săptămâna viitoare marți să se voteze", a declarat Marcel Ciolacu.

În prezent, opoziția se bazează pe puțin peste 200 de voturi, astfel că moțiunea nu are șanse mari de reușită.

Moțiunea a fost citită într-o sală aproape goală. 

UDMR a anunțat că va vota moțiunea.

Redăm textul integral al moțiunii

MOȚIUNE DE CENZURĂ Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces și fără cozi la vot!

Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Doamnă Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor miniștri,

Duminică, 26 mai 2019, românii au votat într-un mod covârșitor cea mai legitimă moțiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări din ultimii 30 de ani! În 26 mai, românii au spus un DA categoric pentru o Românie normală și un NU categoric discursului și acțiunilor anti-europene și anti-justiție ale PSD! Sancțiunea împotriva PSD și împotriva Guvernului vine direct de la cetățeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă țara spre bine și care are o singură prioritate fățișă – atacurile permanente la adresa justiției.

În doi ani și jumătate, PSD și ALDE au dezbinat o țară întreagă, au distrus rolul instituțiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis șansa de a moderniza țara și au atentat constant la bazele democrației românești și ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reușit să ne unească pe toți, pe cei de acasă și din străinătate, ca să ne salvăm țara din mâinile PSD și am reușit! 

Doamnă Prim-ministru,  

Rolul dumneavoastră s-a încheiat! Nu mai aveți niciun motiv și niciun rost să mai rămâneți prim-ministru. Puteți pleca liniștită acasă, pentru că cetățenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecați, dar nu înainte să răspundeți politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, l-ați condus împotriva a milioane de români din diaspora. Acțiunile dumneavoastră din ziua votului nu trebuie să atragă doar răspunderea politică, adică demiterea din funcția de prim-ministru, ci și răspunderea legală! V-am avertizat de mai multe ori că, indiferent cine vă presează și vă împinge la acțiuni ilegale și anti-naționale, cea care va răspunde legal sunteți dumneavoastră. Atâta vreme cât cetățeanul de rând răspunde în fața legii, fără privilegii și discriminări, și dumneavoastră trebuie să dați socoteală pentru fapte premeditate prin care ați blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor români. Dacă nu ați putut să-i gazați ca la București, în 10 august, pe românii care nu vor o țară condusă de incompetenți și de corupți, atunci v-ați gândit să-i umiliți și să-i batjocoriți, ținându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota. Recunoașteți astăzi, în fața românilor, care ar fi fost pentru PSD rezultatul alegerilor din 26 mai dacă toți românii din diaspora ar fi putut să voteze! 

Din păcate, nu vă dezminteți și, în loc să vă dați demisia și să vă cereți scuze românilor pentru atentatul la democrație pe care l-ați dirijat, ați considerat de cuviință să sfidați pe toată lumea și să-l numiți în Guvern pe Titus Corlățean, cel care și-a bătut joc de cetățenii români și care i-a împiedicat să voteze în anul 2014!

Ați folosit instituțiile statului român împotriva propriilor cetățeni, mai ales împotriva celor care au spus cu voce tare că s-au săturat de PSD și de incompetenții care conduc țara. ”Duba de Topoloveni”, ”Parola de Târgoviște” sau „Nimicul de Suceava” sunt mărci înregistrate oficial ale PSD și ele sunt expresia modului în care voi vă raportați de 30 de ani la cetățenii români. Degeaba PSD și-a schimbat blana de mai multe ori, din FSN în PDSR, PSDR sau PSD, pentru că nu ați renunțat niciun moment la mentalitățile și năravurile de dinainte de 1989. Nu știți să guvernați decât prin amenințări, șantaj, violențe și teroare, iar contraperformanțele guvernării sunt ascunse în spatele minciunilor, manipulărilor și falsificării realității.

Ați destabilizat întreaga arhitectură constituțională a statului român, prin destructurarea sistematică a instituțiilor constituționale, prin slăbirea sistemului de checks and balances, prin subordonare politică pe bază de numiri de incompetenți și servili. Mai mult, ați încercat să destabilizați și subordonați justiția română pentru a vă salva membrii corupți și clientela politică, fără a ține cont de faptul că victimele colaterale au fost cetățenii români care s-au trezit într-un paradis al infractorilor.

Doamnelor și domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis imediat, pentru că vom sta în continuare cu sufletul la gură, ori de câte ori este ședință de guvern, iar pe ordinea de zi vor apărea, de nicăieri, noi ordonanțe de urgență toxice. Nimeni nu mai are încredere în PSD și ALDE că nu vor relua atacul la sistemul judiciar și la adresa legislației penale. Poate că PSD se simte eliberat de Liviu Dragnea, însă noua conducere a partidului-stat este susținută și înconjurată de același grup numeros de inși cu probleme grave în justiție, care-și freacă mâinile de nerăbdare și abia așteaptă să scrie ordonanțe de urgență în favoarea corupților. Cum să mai aibă cineva încredere într-un prim-ministru susținut de PSD-ALDE, atâta vreme cât șase milioane și jumătate de români au răspuns cu un DA hotărât la referendum, iar voi vă faceți că nu vedeți și nu înțelegeți! Românii v-au spus cu subiect și predicat că țara nu vrea amnistie și grațiere pentru corupți și v-au interzis categoric să mai dați ordonanțe de urgență care să distrugă și ceea ce a mai rămas din sistemul de justiție din țară. Trebuie să plecați pentru că există riscul major să nu țineți cont de votul exprimat de români la referendum în chestiunile care privesc justiția, așa cum nu ați dat doi bani pe opiniile și recomandările venite de la Comisia de la Veneția, de la Comisia Europeană și Parlamentul European, de la partenerii noștri internaționali, atunci când ați dat ordonanțe de urgență care au afectat grav sistemul judiciar. Știm că v-ați propus să izolați România și s-o scoateți, bucată cu bucată, din Uniunea Europeană, însă cetățenii v-au oprit la timp și v-au spus să mergeți acasă! 

Doamnelor și domnilor,

Această guvernare PSD-ALDE a transformat Radioul și Televiziunea publice în oficine ale propagandei de partid și de stat, unde până și emisiunile despre agricultură deveniseră platforme de preamărire pentru Liviu Dragnea. Jurnaliști ai radioului plătit din impozitele cetățenilor au devenit DJ-i la mitingurile PSD, în timp ce colegi ai lor erau scoși forțat de pe post. Domnilor guvernanți, ați făcut din instituțiile media nu slujitori ai poporului, ci slugile dumneavoastră personale, ați folosit banii publici ca să vă plătiți lăudători în prime-time la televizor și ca să închideți nu doar vocile opoziției, ci și vocea libertății și a rațiunii. 

Doamnelor și domnilor,

Guvernul PSD-ALDE trebuie demis de urgență și pentru abuzul de încredere de care a dat dovadă semnând, pe bandă rulantă, ordonanțe de urgență profund neconstituționale, care fac rău intereselor economice și sociale ale românilor. 

PSD și-a consemnat în propria istorie autoratul unor ordonanțe toxice, precum Ordonanța 7/2019, care a creat haos total în sistemul judiciar și care a generat premisele unei amnistii mascate, în ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei de la Veneția! Tot la presiunile unor persoane din PSD, acest Guvern și-a pus semnătura pe Ordonanța 90/2018, ordonanța care a pus pe picioare Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, adică ghilotina pentru magistrații care nu salută aplecați în fața liderilor PSD. 

Acest Guvern este autorul Ordonanței de urgență 114/2018, care a lovit la temelia sistemului energetic, care a compromis investițiile în sectorul comunicațiilor  și care a scumpit creditele pentru tinerii care voiau să-și cumpere o locuință. Printr-o singură ordonanță ați scumpit și mai tare viața românilor, care sunt nevoiți să plătească facturi mai mari la curent electric, la telefonie sau televiziune prin cablu. Printr-o singură ordonanță ați pus România pe picior de război cu Comisia Europeană, ați vulnerabilizat securitatea aprovizionării cu gaze naturale, ați distrus producția de cărbune și ați împins România să devină importator net de energie electrică. 

Deși a existat un precedent pozitiv în anul 2015, când, cu susținerea tuturor partidelor parlamentare, s-a dezbătut și adoptat pachetul de legi privitor la diferite tipuri de alegeri, ați preferat să reglementați de pe o zi pe alta, prin ordonanță de urgență a guvernului, schimbarea modului de alegere a președinților de consilii județene. Ați evitat dezbaterea parlamentară pe un proiect așa de important cum este cel referitor la alegerile locale. 

Tot prin ordonanță ați decis ca pensiile să nu crească de la 1 ianuarie, ci de la 1 septembrie, deși vă lăudați că o sa aveți excedent la fondul de pensii. Dacă aveți bani mai mulți, de ce v-ați împotrivit să majorați pensiile, așa cum prevede legea, de la 1 ianuarie? Tot acest Guvern a dat și Ordonanța 9/2019, ca să întârzie cu o lună, de la 1 martie la 1 aprilie, majorarea alocațiilor de stat pentru copii. Degeaba tot faceți declarații în care spuneți că Parlamentul trebuie să legifereze, pentru că prin abuzul de ordonanțe de urgență, Guvernul PSD-ALDE a făcut din Parlamentul României o simplă anexă a Guvernului. 

Doamnelor și domnilor,

Am ajuns să ne temem de consecințele oricărui act normativ pe care îl adoptă acest Guvern. Agenda publică din România a fost acaparată în ultimii doi ani și jumătate de problemele pe care le au cu legea unii indivizi din PSD! A sosit momentul ca agenda instituțiilor publice din România – Parlament, Guvern, administrație centrală – să fie ocupată cu adevăratele probleme ale țării noastre: dezvoltarea tuturor regiunilor țării, modernizarea tuturor serviciilor publice și o prosperitate reală pentru toți!  

România continuă să piardă oportunități în fiecare zi petrecută cu Guvernul PSD-ALDE la Palatul Victoria: pierdem șansa de a ne dezvolta pe seama fondurilor europene gratuite; pierdem oportunitatea de a profita de creșterea economică și de a dirija surplusul economic pentru a construi infrastructură de transporturi, spitale regionale și școli moderne; pierdem credibilitate în afara țării, în fața partenerilor noștri; pierdem șansa de a ne păstra tinerii în țară!

Și ca să se pună capac tuturor: zilele trecute, la cimitirul din Valea Uzului, s-a repetat, din păcate, după aproape aceeași regie ca la 10 august 2018, cu mulți actori identici, filmul pus în scenă în subsolurile unor instituții controlate de către Guvern. Deși executivul avea cunoștință, de mai bine de o lună, de acțiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituții ale Statului Român prin Inspectoratul de Stat în Construcții, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale și Prefectura Bacău, nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar și măsuri adecvate, prompte soluționării diferendului și a preferat o mascaradă de prezență la fața locului a forțelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019. Soluțiile v-au stat la îndemână, nu numai că nu le-ați implementat, dar ați creat haos și neîncredere în instituțiile statale! 

Doamnelor și domnilor,

Avem obligația să demitem Guvernul PSD-ALDE pentru a da șansa României să intre în normalitate! Cetățenii ne-au spus categoric că doresc o țară normală! Orice vot de susținere pentru PSD sau ALDE este un vot împotriva voinței exprimată de români în 26 mai! Orice vot pentru moțiunea de cenzură este un vot pentru o șansă acordată României!

România are nevoie urgentă de un Guvern cu o viziune pro-europeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către prioritățile de dezvoltare ale țării: educația, sănătatea, investițiile publice și atragerea fondurilor europene! Viitorul Guvern are obligația să-și dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern și actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetățean român aflat în străinătate să voteze. 

Votați pentru această moțiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideți ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că țara are nevoie de un guvern competent și de multă muncă în interesul tuturor!  

+++

Pentru ca moțiunea să fie adoptată sunt necesare cel puțin 233 de voturi favorabile, iar Coaliția PSD-ALDE pare încrezătoare că aceasta nu va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

Social-democrații reuniți marți în ședința grupurilor parlamentare reunite au decis să fie prezenți la moțiunea de cenzură, dar să nu voteze.

"Am discutat cu colegii mei deputați și senatori despre moțiunea de cenzură, am ascultat opinia tuturor celor care au vrut să ia cuvântul și am convenit ca această moțiunea să o tratăm cu seriozitate, să participe colegii la dezbatere și să mergem mai departe", a spus președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă.

Ea a precizat că la fel vor face și parlamentarii ALDE.