Grupul PNL din Senat a depus, joi, la Curtea Constituțională o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, invocând, între altele, nerespectarea principiului bicameralismului.

Anunțul a fost făcut, joi, de liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, într-o conferință de presă.

"Din păcate, săptămâna trecută, votul colegilor noștri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaștem, au fost avertizați și au fost atenționați de conducerea partidului că în orice situație trebuie să respecte deciziile Biroului Politic Național. În consecință, ca să încercăm să reparăm această abordare incorectă, astăzi, grupul parlamentar PNL de la Senat a depus o sesizare la Curtea Constituțională asupra legii care modifică OUG 4/2016", a declarat Eugen Nicolăescu, potrivit Agerpres.

Senatorii au respins, luni, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a OUG privind plagiatul, fiind menținute modificările Comisiei de învățământ. Cea mai criticată modificare: retragerea doctoratelor se va face de către universități, CNATDCU devenind o instanță de recurs. La o zi după votul din plenul Senatului, președintele CNATDCU, Viorel Barbu, și-a anunțat demisia, acesta declarând că nu vrea să conducă o "instituție decorativă".

Teodor Atanasiu, Mariana Câmpeanu și alți zece senatori PNL au votat, luni seară, alături de PSD și ALDE, proiectul de lege.

În sesizarea de neconstituționalitate, liberalii susțin că ”nu se respectă principiul bicameralismului".

"Actul normativ, când s-a reîntors de la președinte și a trecut prin Camera Deputaților, nu a suferit nicio modificare, dar când a ajuns la Senat, acolo s-au propus peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea. Ca să avem principiul bicameralismului, ar fi trebuit ca Senatul să ducă proiectul de lege către Camera Deputaților, să se exprime și Camera Deputaților, după aceea să se întoarcă la Senat și să se dea votul final conform procedurilor constituționale și deciziilor CCR", a explicat liderul PNL.

Un al doilea aspect de neconstituționalitate se referă la "forma înșelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, la care a fost supus la vot proiectul de lege".

"Președintele de ședință a supus la vot proiectul de lege de aprobare a OUG 4/2016. După ce s-a exprimat votul — și aici este, aș spune, o confuzie care s-a strecurat în mintea unor senatori liberali—, după aceea nu a mai supus la vot. Procedura spune altceva, spune că se supune la vot raportul comisiei de specialitate privind acceptarea sau neacceptarea cererii de reexaminare și, după ce se votează raportul, se supune din nou legea în ansamblul ei în forma reexaminată. Ceea ce nu s-a întâmplat la Senat. Deci, cu alte cuvinte, s-a încălcat prevederea constituțională în acest sens", a afirmat Nicolăescu.

Liderul deputaților liberali a precizat că un al doilea demers pe care PNL îl va face în paralel cu sesizarea CCR va fi depunerea unui proiect de lege care să abroge toate modificările care s-au făcut în Senat la proiectul privind legea de aprobare a OUG 4/2016 în cazul în care la Curte nu se va obține un rezultat pozitiv.

Ce prevede Legea

Ordonanța de Urgență prevedea introducerea unui nou articol: "Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului".

Totodată, OUG abroga literele c) și d) ale art. 324 din Legea Educației Naționale, care prevedeau că retragerea calității de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare și retragerea titlului de doctor se face de către Consiliul Național de Etică.

Ajunsă însă în Parlament, OUG a fost complet modificată.Una dintre modificările criticate vehement este aceasta:

"Programele de studii universitare de doctorat se organizează în școli doctorale acreditate. Școlile doctorale se pot organiza de către o universitate sau un consorțiu universitar ori de către consorții sau parteneriate care se stabilesc legal între o universitate sau un consorțiu universitar și unități de cercetare-dezvoltare".

De asemenea, a fost introdus un articol care dă posibilitatea titularului unui titlu științific de doctor să poată solicita Ministerului Educației Naționale sau IOSUD, care i -a acordat titlul de doctor, renunțarea la acest titlu.

"Actul administrativ constatator al titlului științific se anulează de la data emiterii actului de revocare și produce consecințe doar pentru viitor", potrivit unui alt amendament aprobat.În cazul în care o teză de doctorat primește calificativul "nesatisfăcător", comisia de doctorat precizează elementele de conținut care urmează să fie refăcute sau completate și solicită o nouă susținere publică a tezei.