Liberalii, reuniți luni, de la ora 11:00, în ședința Biroului Politic Național (BPN), au discutat despre formarea unei așa-zise echipe de tranziție care să se ocupe de rotația premierilor din luna mai.

UPDATE

Nicolae Ciucă a anunțat la finalul ședinței că la întâlnire s-a discutat despre analiza primului an de guvernare, dar și ce urmează să fac partidul pentru a se pregăti de alegerile din 2024.

"Vom continua să acordăm atenție pentru tot ceea ce înseamnă perspectiva economică și încurajarea și susținerea mediului de afaceri și investițiilor în România", a spus acesta.

Grupul de lucru care se va ocupa de rotația premierilor va fi condus de vicepreședintele PNL Dan Motreanu, iar până la finalul lunii februarie va fi adoptată o strategie în acest sens.

Legat de legile Educației, ministrul Ligia Deca a prezentat în ședința PNL concluziile pe marginea proiectelor, iar la următoarea ședință de Coaliție se vor supune votului, urmând ca proiectele să intre apoi în circuitul de adoptare.

Nicolae Ciucă a vorbit și despre nevoia de "coordonare a unității la nivelul partidului", astfel încât PNL să fie coerent în politice pe care vrea să le adopte.

Întrebat dacă PNL este dispus să cedeze în continuare Ministerul Transporturilor și cel al Finanțelor la PSD și dacă există posibilitatea să se renegocieze și ministerele aflate la UDMR, premierul a spus că liberalii au dat dovadă de seriozitate și se asigură că prevederile din protocolul de colaborare sunt respectate.

"Renegocierea de ministere și reorganizarea nu s-au discutat, nu s-au agreat și ne menținem elementele pe care le-am aprobat atunci când am stabilit coaliția", a replicat acesta.

Întrebat ce va face PNL dacă totuși PSD insistă, Ciucă a spus că acum există probleme mai importante de rezolvat.

Referitor la solicitarea PSD ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, și ministrul de Interne, Lucian Bode, să fie schimbați din funcții, Nicolae Ciucă a răspuns că este o chestiune care se negociază în coaliție, iar "discuțiile nu fac decât deliciul unor trimiteri într-o parte și alta, fără a avea nicio consistență".

Întrebat dacă are încredere în PSD, Ciucă a răspuns: "Încrederea se clădește în timp, încrederea se clădește prin respect reciproc. Există și o doză de încredere între noi, indiferent de contextul și discuțiile care au loc de o parte și de alta".

Știrea inițială

Echipa se va asigura că schimbarea de premieri cu PSD, care va include și rocade la ministere, nu va afecta economia și societatea, susțin surse politice.

În condițiile în care 2023 este an preelectoral, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a cerut o mai bună organizare și a vorbit despre lansarea de atacuri la adresa AUR, formațiune care crește în sondaje.

Alte solicitări ale lui Ciucă au fost o comunicare mai bună către populație și oprirea atacurilor la adresa colegilor de guvernare - Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.

De la ora 18:00, Nicolae Ciucă va participa la ședința grupurilor reunite din Camera Deputaților și Senat pentru a discuta strategia și prioritățile în noua sesiune parlamentară.