Președinte PNL, Ludovic Orban i-a cerut premierului printr-o scrisoare deschisă să facă toate demersurile pentru ca în propunerea de buget a Comisiei Europene pe anul 2019 să intre și alocarea de bani pentru despăgubirea celor afectați de pestă.

"Doamnă prim-ministru vă solicităm să faceți de urgență toate demersurile necesare pentru ca, în noua propunere de buget a Comisiei, să fie incluse fonduri suficiente pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană. Vă reamintim, doamnă prim-ministru, că, în propunerea inițială de buget, prezentată de Comisia Europeană în luna mai, nu fuseseră alocate fonduri suficiente pentru combaterea pestei porcine, deoarece numărul focarelor era încă mic la acel moment. Boala s-a răspândit puternic în lunile de vară, iar cele mai multe focare au apărut pe teritoriul României. Cu toate acestea, în luna septembrie, Consiliul Uniunii Europene, cu participarea Guvernului pe care îl reprezentați, a votat alocarea a zero euro pentru linia bugetară "05.02.15.99 - alte măsuri pentru carnea de porc, carnea de pasăre, ouă, apicultură sau alte produse de origine animală" prin care pot fi sprijiniți fermierii afectați de pestă porcină. Totodată, Consiliul UE, cu participarea Guvernului României, a votat tăierea a 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a fondurilor propuse pentru linia bugetară <<17.04.04 - Fondul pentru măsuri de urgență privind sănătatea animalelor și plantelor>>, o altă linie bugetară prin care pot fi sprijiniți fermierii afectați" se arată în scrisoarea trimisă de Orban.

Liderul PNL amintește că eurodeputatul Siegfried Mureșan a depus în luna august două amendamente la bugetul UE pentru anul 2019 prin care se solicita creșterea alocării de bani pentru despăgubirea celor afectați de pesta porcină.

"În primul amendament, Siegfried Mureșan a cerut 100 de milioane de euro la linia bugetară la care Consiliul UE ceruse zero euro. În al doilea amendament, a fost solicitată o creștere de 10 milioane de euro acolo unde Consiliul UE ceruse o tăiere de 8,5 milioane de euro. În urma acestor amendamente, Parlamentul European a inclus în poziția proprie privind Bugetul UE 2019 din 24 octombrie o alocare de 50 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și a respins tăierile propuse de Consiliu. Fiindcă acum procedura bugetară se reia, Guvernul României are șansa să repare greșelile făcute anterior și să facă toate demersurile pentru a include fonduri suficiente pentru fermierii afectați de pesta porcină africană încă din propunerea de buget care va fi prezentată de Comisia Europeană în data de 30 noiembrie a.c", a mai transmis acesta.

"Alături de această cerere, vă solicităm să transmiteți toată documentația care să arate că România are nevoie de acești bani. Nu în ultimul rând, trebuie să dovediți și că s-au luat măsurile preventive necesare pentru ca țara noastră să poată primi acești bani, iar fondurile europene să ajungă cât mai repede la fermierii păgubiți", a conchis Ludovic Orban.