PNL anunță că partidului condus de Victor Ponta, Pro România, îi este interzis să mai distribuie calendare creștin-ortodoxe cu logoul partidului în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Decizia vine după ce PNL a sesizat Biroul Electoral de Circumscripție al Municipiului București și Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Buzău cu privire la încălcarea de către Pro Romania a legislației privind desfășurarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din anul 2020, în ceea ce privește distribuirea ca materiale de propagandă electorală a calendarelor bisericești cu logoul și denumirea Partidului PRO România, respectiv purtând mesaje cu caracter politic.

Ambele birouri electorale au stabilit că partidul Pro România a încălcat legislația electorală, folosind în campanie materiale de propagandă electorală care nu respectau prevederile din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, respectiv: „Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni legiiˮ, anunță PNL printr-un comunicat de presă.

Decizia Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Buzău a fost confirmată de Biroul Electoral Central în data de 29 noiembrie, prin Decizia nr. 98/2020, care a stabilit în mod definitiv că Partidul Pro România a încălcat legislația care conferă exclusivitate asupra distribuirii și valorificării obiectelor de cult ortodoxe Bisericii Ortodoxe Române.

Biroul Electoral Central  a stabilit, astfel, că materialele distribuite de Partidul Pro România, constând în «Calendar creștin-ortodox pe anul 2021» reprezentă o modalitate disimulată de campanie prin mijloace nepermise de lege, fapt ce aduce atingere desfășurării unei campanii electorale echitabile, scopului acesteia, precum și integrității, eficacității și transparenței procedurii electorale.ˮ

În urma deciziei BEC, partidului Pro România îi este interzis să mai distribuie materiale de propagandă electorală constând în calendare creștin-ortodoxe pe anul 2021 și este obligat să retragă din spațiul public calendarele bisericești distribuite.Totodată, au fost sesizate organele de poliție în vederea efectuării de cercetări suplimentare și de aplicare a sancțiunilor prevăzute de lege în limitele competențelor conferite organelor de poliție, mai transmit liberalii.

+++

În urmă cu o săptămână, BOR acuza Pro România că împarte ilegal calendare ortodoxe, tipărite în 2.8 milioane de exemplare.

"Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001) conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe și de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri și propriile magazine bisericești”, se arată în document", transmitea Biserica.

În replică, Victor Ponta bate voalat obrazul Bisericii Ortodoxe și amintește că aceasta are calendare pentru care cere bani, pe când cele ale formațiunii sale au fost distribuite gratuit.

"Cred că este o neînțelegere din partea celor care se gândesc doar la câștigul pecuniar. BOR are calendare pe care le pune în vânzare cu simbolurile și logoul oficial. I-am întrebat pe colegii de la Pro România care au distribuit  GRATUIT niște calendare care nu au formatul și nici logoul BOR”, a declarat Victor Ponta, pentru Libertatea.