Partidul Național Liberal a anunțat, joi, că va solicita luni reluarea votului în Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea. Liviu Dragnea a afirmat că este de acord cu propunerea liberalilor. La fel si Gabriel Oprea.

"Solicităm președintelui condamnat al PSD, Liviu Dragnea, care tot neagă evidența votului masiv dat de PSD-ALDE-PRU pentru protejarea lui Gabriel Oprea, să fie de acord cu această propunere. În caz contrar, este dovada faptului că Gabriel Oprea va fi candidat pe lista PSD pentru un nou mandat cu scopul de a-și menține imunitatea", se arată într-un comunicat al PNL de joi.

UPDATE

+++

Biroul Permanent al Senatului va discuta în ședința de luni solicitarea PNL de reluare a votului în cazul cererii de urmărire penală a lui Gabriel Oprea în dosarul în care este acuzat de ucidere din culpă, urmând ca senatorii să solicite Comisiei juridice un punct de vedere cu privire la posibilitatea regulamentară a demersului.

+++

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, susține că, regulamentar, votul în cazul cererii DNA privind începerea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea nu poate fi reluat de Camera superioară a Parlamentului.

”Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu există niciun motiv pe Regulament. (...) Nu se va ajunge la reluarea votului fiindcă nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentară ca să dai vot la aceeași problemă de două ori, fără să existe un incident de procedură. Deci în actualele prevederi constituționale ale Legii răspunderii ministeriale și ale Regulamentului Senatului nu există niciun text care să permită sau să poată fi interpretat ca dând posibilitatea reluării votului", a declarat Chelaru, joi, pentru Agerpres.

Senatul ar putea relua votul numai în urma unei decizii a Curții Constituționale, însă "nu există motive" pentru o contestație la CCR.

"(Reluarea votului ar fi posibilă — n.r.) doar dacă PNL ar contesta la CCR hotărârea și Curtea ar zice că lipsește o literă. Curtea ne-ar obliga să reluăm votul, în rest, nu. Iar la Curte nu există motive. Este o iluzie ceea ce face PNL", a mai spus acesta.

Ioan Chelaru a amintit că Senatul a reluat, în cazul cererii DNA cu privire la senatorul Dan Șova, întreaga procedură și nu doar votul: "În cazul votului privitor la Dan Șova a fost într-adevăr (reluat votul — n.r.), dar acolo a fost vorba de o majoritate care a fost declarată neconstituțională. De asta la Șova s-a reluat întreaga procedură, nu numai votul. Aici (în cazul lui Gabriel Oprea — n.r.) nu se pune problema, e doar de imagine".

+++

UPDATE Fostul vicepremier Gabriel Oprea spune, pe Facebook, că îi va solicita președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să supună din nou votului cererea DNA de punere a sa sub urmărire penală și, de data aceasta, va cere senatorilor să o aprobe, pe motiv că a "greșit" când a cerut un vot de protejare a sa, scrie News.ro. 

"La primul dosar am cerut colegilor să voteze cererea DNA pentru începerea urmăririi penale. Acum am cerut colegilor să voteze împotrivă și poate că am greșit. Mulți mi-au reproșat că vreau să fug de Justiție, deși nu e deloc așa. Tocmai de aceea îi voi solicita Președintelui Senatului să supună la vot încă o dată cererea DNA, iar pe colegi îi voi ruga să voteze pentru începerea urmăririi penale", a scris Oprea.

El se declară nevinovat și spune că nu fuge de Justiție, dar a considerat că dosarul său "ridică prea multe semne de întrebare" pe care nu le poate trece cu vederea. 

"Dacă ați fi în locul meu, cum ați proceda? Ați accepta orice acuzație, oricât de aberantă, și ani întregi de procese pentru suspiciuni inventate? Ați accepta să vi se spună că ați ucis un om deși nu ați avut absolut nicio legătură cu vreuna din cauzele accidentului?", întreabă Oprea, pe Facebook.

Fostul vicepremier mai spune că, deși mulți îi dau lecții și alții îl înjură, el nu dorește răul nimănui. "Sunt departe de a fi perfect. Am defectele mele, greșelile mele și crucea pe care o port. Dar nu am ucis pe nimeni. Nici măcar din culpă", explică senatorul.

UPDATE Răspunsul din partea PSD a fost prompt. Liviu Dragnea este de acord să se reia votul în cazul Gabriel Oprea, informează Digi24.

+++

Liberalii susțin că "Liviu Dragnea ar trebui să evadeze din realitatea paralelă în care se află, în care PSD este un susținător al egalității în fața legii și a justiției, un promotor al luptei anticorupție, și să recunoască ceea ce o țară întreagă a văzut: senatorii PSD au votat secret pentru a-l proteja pe Gabriel Oprea de anchetă. În cazul unora, care n-au fost suficient de abili, mass-media a constatat în nominal cine sunt cei care s-au împotrivit, adică senatorii PSD-ALDE și acoliții”.

În plus, PNL insistă pe faptul că toți senatorii partidului prezenți la vot și-au exprimat opțiunea deschis și favorabil continuării anchetei penale, conform angajamentului luat.

"În situația dată, îi propunem lui Liviu Dragnea să aplice în cazul lui Gabriel Oprea aceeași măsură pe care a avut-o atunci când a reluat votul asupra ”Legii defăimării”, anume să accepte reluarea votului. Astfel, PSD va mai avea o șansă să demonstreze, ca și în cazul menționat, că a înțeles mesajul, din frică sau din alte considerente pe care le consideră de cuviință", au mai adăugat liberalii în comunicat. 

Drept suport pentru această acțiune, liberalii indică decizia Curții Constituționale nr. 223/2016, care în baza articolului 64 din Constituție permite reluarea votului prin decizia plenului camerei respective întrucât "constituie o manifestare a principiului autonomiei regulamentare a celor două Camere ale Parlamentului".

"Gabriel Oprea trebuie să demisioneze astăzi din Senatul României, înainte de începerea protestelor"

Liberalii cer, de asemenea, și demisia fostului vicepremier Gabriel Oprea, înainte de începerea protestelor anunțate pentru joi la Palatul Parlamentului.

"Gabriel Oprea trebuie să demisioneze astăzi din Senatul României, înainte de începerea protestelor! Gabriel Oprea continuă să se poarte mișelește și să mintă o întreagă Românie, afirmând în mod repetat că toate partidele au votat „împotriva” începerii urmăririi sale penale", spun liberalii.

PNL se declară siderat de atitudinea lui Gabriel Oprea, pe care îl caracterizează ca un om lipsit de demnitate.

"Gabriel Oprea nu doar că a sfidat orice lege a moralității cerându-și „salvarea” în Senat, ci a determinat și unii colegi să terfelească imaginea acestei instituții. Nu a acceptat, așa cum spune, protecția politică prin vot, ci a solicitat-o! Dacă era un om de caracter, nu s-ar fi înjosit atât încât să implore toții senatorii pentru a-l scăpa", se arată într-un comunicat de presă.

"Dat fiind comportamentul ticălos și laș al lui Gabriel Oprea și dat fiind faptul că PNL nu este „complice” niciunui gest de favorizare a celor care încalcă legea, facem public faptul că anterior susținerii discursului de apărare, Gabriel Oprea a încercat să intervină pe lângă colegi, prin expedierea de sms-uri tuturor senatorilor, inclusiv celor liberali, la data de 16 septembrie a.c., în care a rugat sa fie ajutat la votul decisiv. Senatorii PNL pot pune oricând la dispoziție dovada acestei practici revoltătoare și, ca partid cu conștiință, PNL consideră că această „combinație” a lui Oprea nu trebuie ținută sub preș", mai adaugă liberalii.

"Subliniem faptul că senatorul Gabriel Oprea a fost protejat sistematic de majoritatea din jurul PSD-ALDE, iar acest fapt este de notorietate. PNL nu rezonează cu cei 73 de senatori care au făcut zid comun în jurul lui Oprea și va susține cu tot ce poate această cauză pe care PSD o vede o sarcină de partid. Sperăm ca sentimentul de vinovăție și decăderea morală să fie tot mai greu de suportat de acești politicieni ca Gabriel Oprea", potrivit aceluiași comunicat.

Luni, senatorii au respins cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru Gabriel Oprea cu 73 de voturi ”contra”, 45 ”pentru” și șase abțineri.