Consiliul Politic Național al PSD a decis că va începe negocierile cu PNL, UDMR și minorități și vor fi patru echipe de negocieri, a anunțat prim-vicepreședintele formațiunii, Sorin Grindeanu. Liberalii au decis și ei același lucru.

UPDATE

Biroul Politic Național al PNL a decis luni seara cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru o coaliție guvernamentală. Și UDMR urmează să facă parte din această coaliție, dacă se ajunge la un acord.

+++

Potrivit lui Grindeanu, echipa de negociere la nivel politic va fi formată din Marcel Ciolacu, prim-vicepreședinții, vicepreședintele, președintele CN și secretarul general.

"Echipa va lucra pe un acord politic, coordonat de secretarul general, Paul Stănescu", a spus Grindeanu.

Cealaltă echipă, condusă de el, va lucra la programul de guvernare. De asemenea, social-democrații au desemnat o echipă care va lucra la revizuirea Constituției - condusă de senatorul Robert Cazanciuc.

Sorin Grindeanu a precizat că echipa de lucru care pentru modificarea Constituției, în sensul transformării României în Republică Parlamentară, este formată din februarie.

"Limitele Constituției, modificate înainte de a deveni membri UE, s-ar putea să nu mai corespundă necesităților și realității din România. S-ar putea. Sunt specialiști, nu oameni politici, care au lucrat", a detaliat prim-vicepreședintele.

+++


Tot luni, Florin Cîțu a declarat că PNL va avea propria propunere de premier, iar Ministerul Finanțelor este "crucial".

"Diseară avem discuția în partid. Eu nu iau o decizie singur, vreau să aud ce spune partidul. Sunt toți președinții de filială, oameni care au muncit pentru acest partid, au muncit în campaniile electorale, trebuie să-i auzim ce vor și ei să facem mai departe", a spus Cîțu.

Premierul demis a mai declarat că PNL va merge la președintele Iohannis cu o propunere de premier, însă decizia finală îi aparține șefului statului.

Legat de faptul că social-democrații ar vrea modificarea PNRR, Florin Cîțu susține că acest lucru este imposibil și nu se poate face. 

Florin Cîțu a mai afirmat și că pentru liberali "crucial" să păstreze Ministerul de Finanțe.

"PNL a arătat că Ministerul Finanțelor condus de PNL în ultimii doi ani de zile a făcut minuni. Am reușit să convingem agențiile de rating să schimbe perspectiva, chiar în această perioadă dificilă în care avem o criză politică, de la negativ la stabil a acestei economii, am reușit să reducem deficitul bugetar, să avem încasări mai mari la buget fără să creștem taxele", a concluzionat Cîțu.

+++

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat tot luni că nu a discutat cu Klaus Iohannis, iar negocierile cu liberalii vor fi doar conform ponderilor parlamentare.

+++

Vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, că lucrurile sunt mai simple cu PSD în Parlament.

"Aritmetica e dură și clară. Pentru o majoritate mai avem nevoie de 9 parlamentari. De la minorități, neafiliați sau de la domnul Orban, asta pentru o majoritate cu USR. Cu PSD e mai simplu: ajungem la o majoritate largă cu UDMR. Sunt alte incompatibilități, dar pentru țară trebuie să treci peste orice”, a explicat acesta.