Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat pentru G4Media că a depus la Biroul Permanent al Senatului o cerere pentru retragerea unui controversat proiect de lege criticat dur de societatea civilă.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat luni pentru G4Media că a depus la Biroul Permanent al Senatului o cerere pentru retragerea unui controversat proiect de lege despre care societatea civilă a spus, in corpore, că restricționează dreptul de a înființa asociații, inhibă acțiunea societății civile și limitează dreptul organizațiilor neguvernamentale de a sesiza ilegalități în justiție.

"Am avut o dezbatere marțea trecută și am constatat că ONG-urile nu au susținut acest proiect. În momentul în care toată comunitatea civilă spune că nu este nevoie de acest proiect, decizia politică e clară", a declarat Fenechiu pentru G4Media.

Parlamentarii PSD co-semnatari ai proiectului își retrăseseră susținerea încă de la finalul lunii februarie, sub presiunea societății civile.

Încă din noiembrie 2022, 160 de ONG-uri au cerut retragerea semnăturii inițiatorilor de pe un proiect de lege care ar îngreuna procesul prin care organizațiile neguvernamentale pot sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibile nelegalitate.

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea societății civile de a-și exercita misiunea de a proteja interesul public și se aliniază tendințelor iliberale din alte țări europene.

Aceștia susțin că propunerea legislativă ar împiedica sau ar îngreuna semnificativ procesul prin care orice organizație neguvernamentală poate sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibilă nelegalitate a unor acte emise de instituțiile publice.

Săptămâna trecută, un proiect îndreptat tot împotriva societății civile - de inspirație rusă - a fost retras în Georgia.