Conducerile PNL și PSD s-au reunit marți, de la ora 11:00, în ședințe separate pentru noi discuții despre schimbarea premierilor de la finalul lunii mai și respectarea sau nu a prevederilor din protocolul de colaborare.

UPDATE

Mandatul de negociere cu PSD este format din șeful PNL, Nicolae Ciucă, secretarul general, Lucian Bode, și prim-vicepreședinții Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Gheorghe Flutur.

Surse politice spun că PNL și PSD se pregătesc și de scenariul în care ar putea guverna fără UDMR, care, dacă rămâne fără unul dintre cele trei ministere (Sport, Mediu și Dezvoltare) ar putea părăsi Coaliția.

Guvernul Ciucă va demisiona, conform unor surse politice, pe 26 mai. Anunțul a fost făcut de premier și în interiorul ședinței. Aceleși surse au precizat că Nicolae Ciucă și-a păstrat discursul prin care cere ca liberalii să fie "flexibili" în negocierile cu PSD.

Surse din ambele tabere susțin că reducerea ministerelor, de la 20 la 18, arată așa: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului ar putea fi comasat cu cel al Economiei, iar Ministerul Tineretului și Sportului ar putea fi desființat și "absorbit" de Ministerul Familiei.

+++

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a ieșit în conferință de presă în timp ce un etaj mai jos în Palatul Parlamentului vorbea și Marcel Ciolacu.

Liderul PNL a spus și el că numărul ministerelor, secretarilor de stat și agențiilor se va reduce, iar decizia vine după aprobarea OUG prin care statul vrea să acopere "gaura de la buget".

Întrebat dacă UDMR ar trebui să renunțe la vreun portofoliu din minister, șeful PNL a transmis că, dacă e vorba de reducerea numărului de ministere, ar trebui să se vadă "cât i se cuvine fiecăruia".

"Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului și la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă și trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine, în funcție de reprezentarea în Parlament. Dar, încă o dată, în momentul de față nu am discutat absolut nimic pe acest subiect", a spus el.

Nicolae Ciucă nu a vrut să spună nici acum ce funcție ar putea ocupa în viitorul Guvern.

"Este prematur să mă pronunț acum ce funcție voi decide să ocup, ținând cont că neavând finalizate negocierile asupra structurii Guvernului și modul în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă râmân în Guvern sau merg la Senat", a replicat acesta.

 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu vrea în Guvern membri care fac cumul de pensie specială și salariu de la stat, situație în care se află Nicolae Ciucă. Acesta din urmă a spus, întrebat cum va putea aspiră la o funcție în Guvern în acest fel, că e decizia colegului său.

Ciucă a recunoscut că, la cum arată negocierile, e posibil ca PNL să rămână cu mai puține ministere în viitorul Guvern Ciolacu.

"Dacă vorbim de reducere (a ministerelor - n.r.) este foarte posibil să rămânem cu mai puține ministere", a răspuns Ciucă.

Șeful liberalilor a reiterat și că PNL nu a cerut nimic și a spus că "în spațiul public s-a vehiculat un fake news".

"PNL nu a cerut absolut nimic în afara de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate", a conchis el.

Tot Nicolae Ciucă a fost întrebat și dacă ar fi de acord să facă un compromis cu PSD pentru a comasa alegerile parlamentare cu cele prezidențiale.

"Vom fi de acord cu varianta care este legală și respectă și prevederile constituționale. Ca atare, în momentul de față, la nivelul structurilor partidului, se analizează fiecare ipoteză de comasare a alegerilor și vom intra în negocieri cu partenerii de coaliție, urmând ca specialiștii partidelor să ne prezinte forma constituțională, astfel încât să putem să optăm pentru ea, pentru că, să ne ducem pe tot parcursul anului cu 4 sau 5 rânduri de alegeri, este o chestiune pe care nu ne-o putem permite, ținând cont de programele și proiectele guvernamentale care trebuie derulate anul viitor, de nevoia de a atrage în continuare banii europeni, de a atrage investiții, ori dacă ne înșirăm pe 8 luni cu aceste alegeri, nimic din ceea ce ar trebui să se întâmple prin programul de guvernare nu se va realiza", a răspuns premierul.

"Opțiunea prin care să rămânem cu alegerile europarlamentare, atunci când le este timpul, sfârșitul lui mai, începutul lui Iunie, în funcție de cum se va decide și la nivelul Uniunii Europene, iar celelalte alegeri să putem să le ducem undeva într-un segment de timp cât mai redus, către finalul anului, ar fi foarte bine să acoperim toate nevoile de alegeri ale Parlamentului, alegerile locale etc", a continuat Nicolae Ciucă.

Dacă PNL va propune femei pentru funcțiile de ministru în viitorul Guvern și câte, șeful liberalilor a spus că acesta "este un subiect pe care l-am discutat și l-am promovat, imediat după ce am realizat că din punctul acesta de vedere nu s-a respectat acest angajament al nostru de egalitate de șansă pentru doamnele din PNL".

"Apreciez că este un moment în care ceea ce am vorbit trebuie să transpunem în parctică și să avem mai multe doamne în Guvernul României, în Parlamentul României. Ne-am angajat la acea treime pe care ne-am asumat-o și o asum în continuare. Cred foarte mult în capacitatea și în tot ceea ce poate să facă o doamnă sau o domnișoară care își asumă responsabilitatea unei astfel de funcții", a fost reacția lui.

+++

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a ieșit primul în conferință de presă și a anunțat, printre altele, reducerea numărului de ministere, care acum sunt 20, reducerea agențiilor de stat, dar și a numărului secretarilor de stat.

 

Legat de faptul că liberalii ar fi dispuși să cedeze ministerul Transporturilor în schimbul Agriculturii, Marcel Ciolacu a spus că aceste lucruri se vor discuta în Coaliție.

Ciucă a spus că va vedea în discuțiile cu PSD ce se decide în cazul acestor cedări de ministere.

Președintele PSD a mai declarat după ședința conducerii partidului că, în toate negocierile, vor fi "axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziții".

"Dorim un Guvern performant cu oamenii potriviți, la locurile potrivite. Nu m-am născut nici președinte al PSD, nici politician, nici președinte al Camerei. Eum-am născut român", a spus Ciolacu.

Nu se știe ce ministere vor fi comasate, dar cert este că numărul lor va fi redus, a mai declarat acesta.

Zilele viitoare, liderii PNL, PSD și UDMR se vor întâlni pentru a stabili forma finală a viitorului Guvern.

+++

PSD s-a reunit în ședința Consiliului Politic Național al partidului, la Palatul Parlamentului, iar un etaj mai sus, liberalii s-au reunit în ședința Biroului Politic Național al PNL.

"PNL n-a cerut nimic de la niciunul din partidele din coaliție. Nu avem absolut nimic nevoie în acest moment, decât să facem în așa fel încât să n asigurăm că rămânem într-un echilibru, astfel încât să guvernăm. Țara și cetățenii au nevoie de guvernare, nu de altceva", a spus Nicolae Ciucă înainte de reuniune.

Discuțiile se axează în principal pe împărțirea ministerelor. Dacă în protocol sunt prevăzute rocade și aici, acum și PNL, și PSD își doresc să păstreze anumite portofolii, ceea ce ar intra în contradicție cu ce și-au asumat să respecte acum un an și jumătate.

Într-o ședință informală la Vila Lac, premierul Nicolae Ciucă a avut luni noaptea din nou un discurs împăciuitor la adresa PSD, cu toate că lideri din teritoriu s-au arăta nemulțumiți că social-democrații îi tratează urât și vor să câștige capital politic, conform unor surse prezente la întâlnire.

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă nu vrea să preia șefia Senatului după ce demisionează de la Guvern și nici funcția de ministrul al Apărării, pe care a mai deținut-o, ci ar vrea un post de vicepremier. Pentru asta va fi nevoie de crearea funcției, dat fiind faptul că actuala structură prevede doar două astfel de poziții: una deținută de PSD, iar alta - de UDMR.