Conducerile PNL și PSD se reunesc marți, de la ora 11:00, în ședințe separate pentru noi discuții despre schimbarea premierilor de la finalul lunii mai și respectarea sau nu a prevederilor din protocolul de colaborare.

Primii care au anunțat că se întâlnesc marți de la ora 11:00 sunt social-democrații. Ei au fost convocați în ședința Consiliului Politic Național al partidului, care va avea loc la Palatul Parlamentului.

Ulterior, tot de la ora 11:00, Biroul Politic Național al PNL se va reuni la Parlament.

Luni seară, liberalii se mai întâlnesc la discuții informale și la Vila Lac din București.

Discuțiile se axează în principal pe împărțirea ministerelor. Dacă în protocol sunt prevăzute rocade și aici, acum și PNL, și PSD își doresc să păstreze anumite portofolii, ceea ce ar intra în contradicție cu ce și-au asumat să respecte acum un an și jumătate.

Dacă în fața camerelor de filmat Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu vorbesc despre o schimbare rapidă și "lină" în funtea Guvernului, lucrurile sunt destul de tensionate în spatele ușilor închise.

Orgoliile și mizele politice au dus în ultima perioadă la nenumărate dispute între cele două formațiuni, iar acum liderii din cele două partide vorbesc despre comasări de ministere și schimbări de miniștri care nu au fost nici discutate, nici asumate în prealabil la comun.

Și situația UDMR-ului este subiect de dispută. Dacă maghiarilor, care nu fac parte din protocol, li s-au promis până în 2024 portofoliile de la Sport, Mediu și Dezvoltare, acum acestea sunt râvnite de PNL-PSD. Kelemen Hunor a spus că nu vrea să plece de la guvernare și pune responsabilitatea negocierilor în cârca colegilor liberali și social-democrați.

Surse din PSD susține că, după ce lista finală de miniștri va fi definitivată (în jurul datei de 20 mai), într-o singură zi se vrea ca aceștia să fie audiați în Parlament și imediat după să aibă loc votul de învestire. Încă o zi va fi pentru depunerea jurămintelor în fața președintelui Klaus Iohannis. Toate acestea se vor a avea loc până pe 31 mai.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni pentru News.ro că sunt mai mulți lideri PNL, președinți de organizații, primari și chiar președinți de Consilii Județene care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier, aceștia considerând că ar fi în acest fel un garant de facto al continuității, stabilității, echilibrului și de ce nu, a echității în actul de guvernare și că pentru partid, o astfel de poziție a liderului PNL poate fi un avantaj.

”În Biroul Politic Național de mâine se va stabili mandatul cu care premierul va merge la negocierile din interiorul alianței. În ceea ce privește viitoarea poziție, nu există niciun secret că sunt mai mulți lideri PNL, președinți de organizații, primari și chiar președinți de Consilii Județene care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier. Foarte mulți dintre aceștia consideră că domnia sa ar fi în acest fel un garant de facto al continuității, stabilității, echilibrului și de ce nu, a echității în actul de guvernare”, a declarat Stroe despre agenda ședinței conducerii PNL de marți.

Acesta a menționat că ”pentru partid, poate fi un avantaj prezența lui Nicolae Ciucă ca vicepremier în noul Executiv.

”Decizia aparține premierului Ciucă, pentru că numai domnia sa poate evalua dinamica din coaliție, de până acum și locul din care ar putea lua deciziile cele mai bune pentru România și evident și pentru PNL”, a completat Ionuț Stroe.

Ce prevede acordul politic pentru formarea alianței, botezată "Coaliției Naționale pentru România", și semnat în noiembrie 2021:

1. Formațiunile semnatare convin asupra formării Coaliției Naționale pentru România - coaliție de guvernare pentru perioada 2021-2024.

2. Primul candidat la funcția de prim-Ministru, din partea PNL, susținut de cele 4 formațiuni parlamentare semnatare, este domnul Nicolae Ionel Ciucă. Acesta va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea 2 PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

3. Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții.

4. Coaliția Națională pentru România funcționează în baza Programului de Guvernare și a mecanismului de monitorizare și coordonare a aplicării deciziilor luate, conform procedurilor stabilite în prezentul Acord Politic.

5. Ședințele Coaliției vor avea loc săptămânal sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea uneia dintre părțile semnatare. În cadrul acestora se iau decizii pentru realizarea prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare. La aceste ședințe participă prim-ministrul și membrii cabinetului. Delegațiile de consultare în cadrul coaliției vor avea componența și numărul de persoane stabilite de către președinții celor 4 formațiuni parlamentare. Secretariatul tehnic va fi asigurat de către fiecare formațiune reprezentată în Guvern, lunar, prin rotație.

6. Ședințele Coaliției vor aborda agenda politică guvernamentală și parlamentară. Deciziile Coaliției se iau prin consens.

7. Deciziile Coaliției sunt obligatorii pentru toate persoanele susținute în funcții publice de către aceasta. Revocarea acestor persoane poate avea loc după consultarea formațiunii politice care a făcut propunerea. Deciziile Coaliției sunt publice, iar dezbaterile în cadrul mecanismelor de decizie ale Coaliției sunt confidențiale până la adoptarea deciziilor.

8. Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului.

9. Pentru coordonarea și punerea în aplicare a deciziilor Coaliției la nivel parlamentar se organizează, săptămânal, ședințe cu participarea liderilor de grup ai formațiunilor semnatare din cele două Camere ale Parlamentului.

10. În vederea implementării deciziilor Coaliției la nivel parlamentar, liderii de grup se întâlnesc înaintea tuturor ședințelor de Birou Permanent/Birou Permanent reunit al Camerelor și ori de câte ori este necesar, la solicitarea unuia dintre lideri, înaintea ședințelor comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

11. Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

12. Acordul politic de constituire a Coaliției Naționale pentru România este valabil pe durata mandatului parlamentar 2021-2024 și intră în vigoare la data semnării. Modificările la prezentul Acord se dezbat, negociază și convin între formațiunile semnatare, fiind decise prin consens.