Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că a cerut și a primit vot unanim în Biroul Politic Național al PNL pentru susținerea planului național de dezvoltare de peste 10 miliarde de euro Anghel Saligny, supranumit PNDL 3, care e criticat de USR PLUS

„PNL susține acest program de dezvoltare. Nu este un program pentru primari, este un program pentru români, pentru că dacă mergem în acea retorică am putea spune că bugetul unui minister, al Transporturilor, este bugetul ministrului și este în pixul lui și nu este așa, este un buget al românilor sau la Ministerul Investițiilor este un buget al ministrului, ceea ce nu este adevărat. Așa si aici este un program pentru români de dezvoltare a României, iar PNL susține acest program de dezvoltare Anghel Saligny”, a spus Florin Cîțu la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL, potrivit HotNews.

Premierul i-a răspuns astfel ministrului USR PLUS Cristian Ghinea, care a declarat că prin intermediul PNDL 3, „statul, în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea care acum se plimbă de la unul la altul”, dă bani primarilor.

Ghinea a spus marți seara la Digi24 că, alături de USR PLUS, s-a opus actualei forme a programului de investiții „Anghel Saligny”.

„A aduce bani pentru comunități nu înseamnă că e ceva bine în sine, dacă aduce bani într-un mod greșit. De ce nu lăsăm bani primarilor? Pentru că, pe de o parte, statul central – discuția asta nu am avut-o – ia bani care ar putea foarte bine să rămână la primari, primarii nu au bani să-și facă bugetele de investiții și apoi vine statul în mărinimia lui, cu pixul lui Dragnea, care acum se plimbă de la unul la altul, și zice: îți dau ție, îți dau ție, îți dau ție”, a spus ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Întrebat despre referirea la „pixul lui Dragnea”, Cristian Ghinea a răspuns: „De aceea e așa de sexy această chestiune, pentru că fiecare poate spune: votează-mă pe mine și o să-ți dau bani. Vrem garanții că nu se întâmplă asta, că, de pildă, va fi și o cofinanțare locală la acest program”, a adăugat ministrul.

În urma acestei declarații, Kelemen Hunor (șeful UDMR, partener în coaliția de guvernare alături de PNL și USR PLUS) a comentat sec: „Eu cred că domnul Ghinea a fost cam obosit când a spus acest lucru”.

Liderul UDMR a menționat că abordarea este total greșită, dar că USR PLUS au venit cu unele completări, care se vor regăsi în forma finală a proiectului legislativ. „Dar să pui la îndoială necesitatea investițiilor în UAT-uri, pentru comunitățile locale, spunând că a făcut nu știu cine, nu știu ce și în ce pix a stat în alt Guvern o astfel de dezvoltare, program, proiect, este cam mult", a mai spus Kelemen Hunor. 

Guvernul a dezbătut săptămâna trecută, în primă lectură, programul național de investiții "Anghel Saligny", care va avea un buget de 50 de miliarde de lei și se va întinde pe cel puțin șase ani.