Biroul Politic al PNL a votat, luni, un protocol cu "Coaliția pentru Familie" prin care susține organizarea referendumului de revizuire a Constituției pentru definirea "familiei" în luna aprilie a anului viitor.

UPDATE

PNL a refuzat să dea publicității protocolul. Contactați de EurActiv.ro, reprezentanții Biroului de Presă al partidului au precizat că documentul se afla, luni după-amiază, în posesia unei singure persoane: Gheorghe Falca. Acesta nu a răspuns mesajului prin care reporterii EurActiv.ro îi solicitau o copie a documentului, deși mesajul trimis acestuia apare ca citit.

+++

Șeful de campanie al liberalilor, Gheorghe Falca, a precizat că susține această initiațivă pentru că a fost semnată de 3 milioane de români și că PNL a calculat un calendar care arată că referendumul poate avea loc în aprilie anul viitor.

Totodată, și liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că referendumul ar trebui organizat în primavara anului viitor, într-una din lunile aprilie sau mai.

"Au fost argumente de susținere a ceea ce înseamnă solicitarea Coaliției pentru familie. În interiorul programului politic, suntem oamenii care avem ca reper familia. Există o estimare pentru luna aprilie (pentru referendum - n.r.).

S-a calculat cu începerea noului legislativ din luna februarie se poate realiza un referendum pe ceea ce există astăzi ca solicitarea a Coaliției pentru familie s-ar putea realiza un astfel de referendum în aprilie, cu o bugetare a noului Guvern. Există în acest moment această definiție în lege. O duci o lege în Constituție. A fost o solicitare a 3 milioane de români", a spus șeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă, potrivit News.ro.

"Astăzi, Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal a decis susținerea referendumului pentru Familie. Am votat cu o majoritate zdrobitoare ratificarea protocolului dintre PNL și Coaliția pentru Familie!", a confirmat și deputatul liberal Daniel Gheorghe, pe Facebook.

Liderul PNL, Alina Gorghiu, a declarat că PNL susține familia tradițională, este un punct cheie din programul de guvernare, familia, măsurile care încurajează natalitatea, care încurajează demografia din România, însă evident credem în egală măsură în forme de protecție juridică pentru minorități, așa cum Constituția prevede.

"Vom discuta luni și despre proiectul care se află în Parlament în acest moment, pentru că orice inițiativă legislativă făcută la inițiativa cetățenilor care reușește să coaguleze un număr de peste 3 milioane de semnături este legitimă, își urmează calea parlamentară. Este în Senat la momentul acesta, acest blocată în plen din lipsă de cvorum, dar, în opinia mea, în primăvară poate fi deja o inițiativă care să poată să fie supusă referendumului național", a spus, vineri, Gorghiu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la Digi 24, că ar vrea ca referendumul pentru introducerea în Constituție a definiției familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie să aibă loc cel târziu în primăvara anului viitor, în aprilie sau mai, pentru ca problema să capete o soluție sau alta înainte ca dezbaterea să provoace dispute prea mari în societate.

"Azi am avut o întâlnire cu reprezentanții Coaliției pentru familie și repet ceea ce am spus și zilele trecute tot public - eu personal susțin această idee, de asemenea susțin să se organizeze referendumul și îl vreau să-l organizăm cel mai târziu în primăvara anului viitor.

Nu vreau să depășim primăvara anului viitor, poate aprilie dacă martie este prea devreme, depinde de vreme, pentru că trebuie să dăm răspuns la această întrebare extrem de serioasă - această temă riscă, dacă nu o tranșăm prin referendum, să producă răni adânci în societatea românească și ea trebuie tranșată. Nu am fost de acord, nici nu puteam procedural, ca să fim foarte corecți, nu aveam cum să organizăm alegerile parlamentare odată cu referendumul sau invers", a declarat liderul PSD, la Digi 24.

Potrivit liderului PSD, nu se putea accepta organizarea simultană a referendumului cu alegerile parlamentare din 11 decembrie, "pentru că amândouă acțiunile sunt foarte serioase".