Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord pentru formarea Guvernului, cu Florin Cîțu propus pentru poziția de prim ministru. PNL va avea 9 ministere, USR - 6 și UDMR - 3, și vor fi și două poziții de vicepremier.

Cele trei formațiuni au ajuns vineri seara la un acord privind formarea unei coaliții de guvernare, după discuții de peste zece ore. Potrivit înțelegerii, postul de premier și cel de președinte al Camerei Deputaților vor reveni PNL, iar USR PLUS va propune un candidat pentru șefia Senatului.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că PNL va avea nouă ministere în viitorul guvern: Apărare, Externe, Finanțe, Afaceri Interne, Educație, Energie, Agricultură, Cultură și Muncă.

USR PLUS va avea portofoliile de la Justiție, Transporturi, Sănătate, Fonduri Europene, Cercetare, Economie și Antreprenoriat. UDMR îi revine Dezvoltarea și Lucrările Publice, Mediul, precum și Tineret și Sport.

„Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuțiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că ce a fost mai greu a trecut”, a punctat Dacian Cioloș, co-președinte USR PLUS.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a punctat că România are nevoie de un guvern stabil. „Am avut discuții principiale în ceea ce privește o coaliție care va dura 4 ani, după 8 ani în care am avut 12 guverne”, a spus el.

Premierul propus a declarat că e nevoie de un guvern cât mai repede. „Mă voi implica direct, în zilele următoare, pentru a finaliza programul de guvernare”, a spus Florin Cîțu.