PNL nu exclude să încerce comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2024, a anunțat, luni seară, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe.

"Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente de natură constituțională să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în Coaliție și agreat cu partenerii social-democrați și cu cei de la UDMR. Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 și cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat și asumat în Coaliție", a spus Ionuț Stroe, întrebat dacă există posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.

Un jurnalist i-a spus că există o decizie CCR în acest sens care nu permite comasarea, Stroe a spus că depinde.

”Contestația de neconstituționalitate la vremea respectivă puncta un caz anume și anume proiectul care promova atunci comasarea celor două alegeri. Vom vedea și probabil că cei din zona juridică, constituționaliștii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”, a replicat el.

CCR a decis în 2012 că organizarea alegerilor locale în aceeași perioadă cu cele parlamentare este neconstituțională, după ce Emil Boc și-a asumat răspunderea în calitate de premier pe un proiect de lege care prevedea acest lucru.