PNL a adoptat o rezoluție prin care susține adoptarea unui Cod de integritate pentru funcțiile publice,o creștere salarială medie de 22% pentru funcționarii publici și o lege a salarizării unitare care să nu fie bazată pe calcule meschine electorale.

"Partidul Național Liberal crede în valorile profesionalismului, meritului și echității și susține o lege a salarizării unitare bazată pe aceste valori și nu pe calcule meschine electorale. PNL susține adoptarea unui Cod de integritate pentru funcțiile publice, un cod general, care să se refere la toate funcțiile publice — elective sau numite, locale sau naționale — care să privească și regimul conflictelor de interese și se referă la îndeplinirea cu integritate a unei funcții publice", se arată în rezoluția adoptată vineri, la Liga Aleșilor Locali. 

Prin acest document, liberalii își asumă că vor prelua în programul de guvernare următoarele măsuri: descentralizarea cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, atribuțiile administrației locale pentru sprijinul mediului economic local, salarizarea funcționarilor publici cu o creștere medie de 22% începând cu anul 2017, statutul aleșilor locali, Codul incompatibilităților, salarizarea aleșilor locali și simplificarea procedurilor pentru creșterea gradului de atragere a fondurilor europene și pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală, relatează Agerpres.

La același eveniment, secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat că liberalii ar trebui să susțină modificarea Codului muncii astfel încât zilele de sâmbătă să fie plătite dublu.

"Mie mi se pare cel puțin anormal ca, dacă suntem rămași în urmă, să nu putem lucra și sâmbăta dacă vrem asta, dacă angajații vor să facă această chestiune și firmele să trebuiască să le dea două zile libere pentru că este un non sens atunci, nu mai pot lucra. Ar trebui să susținem modificarea Codului muncii ca cine vrea să lucreze și sâmbăta să fie plătit dublu, dar atât. Este anormal cât timp nu ai angajați să nu ai pe cine angaja să nu poți să lucrezi zece ore la o firmă, dar să poți să lucrezi cu normă întreagă la o firmă și cu jumătate de normă la o altă firmă. În felul acesta eu cred că putem să creștem productivitatea, salariile, iar firmele noastre să se păstreze competitive în piețele europene", a spus Bolojan.

În contextul în care unii primari liberali au cerut pensii speciale, Emil Boc a susținut desființarea pensiilor speciale.

"Voi milita întotdeauna pentru desființarea pensiilor speciale, pentru că eu am apreciat și apreciez că, în fața legii, toți trebuie să fie egali și asta înseamnă să ai un salariu decent pentru a avea o pensie decentă. Nu sunt de acord cu pensii speciale pentru a crea categorii de privilegiați. Din această perspectivă și pentru administrațiile publice locale este de preferat și de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente și să nu existe discrepanțe atât de mari între salarizarea din administrația centrală care este de două ori, uneori de trei ori mai mare decât salarizarea din administrația locală", a spus primarul orașului Cluj-Napoca.