Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PNL și care prevede puteri sporite pentru Poliția Locală a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Proiectul a primit 228 de voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" și o abținere.

Astfel, la art. 7 din legea poliției locale nr.155/2010, la litera j) se specifică faptul că polițiștii locali "constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală".

Până acum, legea excepta posibilitatea ca agenții locali să constate contravenții și să aplice sancțiuni conducătorilor de trotinete electrice.

Pe 7 noiembrie, deputații din Comisia juridică au decis, într-un consens la nivelul PSD, PNL, USR și UDMR, să modifice regulile pentru folosirea trotinetelor electrice.

Liderul de grup al deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat că s-a constituit la nivelul Comisiei Juridice din Camera Deputaților un grup de lucru, format din membri ai tuturor grupurilor parlamentare, care a definit noi reguli în privința utilizării trotinetelor electrice pe domeniul public.

Astfel, potrivit unei declarații de presă pe care Andronache a făcut-o la Parlament, nu se propune interzicerea acestui mijloc de transport, ci se vrea ca el să devină "mai prietenos cu comunitatea".

Normele adoptate marți în Comisia Juridică se referă, printre altele, la:

- instituirea unei obligații de asigurare RCA pentru proprietarii trotinetelor electrice (cu precizarea că cei care utilizează trotineta în regim de self-service au deja o asigurare generală venită din partea operatorilor);

- obligativitatea completării unui formular cu întrebări din legislația rutieră pentru cei care închiriază trotinete electrice; 

- obligativitatea purtării căștii de protecție pentru cei care circula cu trotinete electrice, cu excepția cazului în care trotineta este închiriată;

-vârsta minimă pentru a putea circula pe drumurile publice cu trotineta electrică va fi de 16 ani;

- bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate obligatoriu cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

De asemenea, Andronache anunța tot atunci că și Poliția Locală va putea aplica sancțiuni și contravenții pentru încălcarea normelor de mai sus, prin introducerea unor noi atribuții pentru agenții comunitari.

Reamintim că, din 1 septembrie, Parisul a devenit prima capitală europeană care a interzis în totalitate trotinetele electrice de închiriat. Decizia a fost luată în urma unui referendum.