După câștigarea cursei pentru Casa Albă de către candidatul republican Donald Trump, politicienii români au avut reacții, fie oficiale, fie în spațiul virtual, cu un numitor comun: cu toții speră ca relația România-SUA să nu se schimbe.

+++

UPDATE

Mircea Geoană, fost ministru de Externe și candidat la președinția României, este de părere că votul din SUA a fost "un vot masiv de frustrare și mânie din partea Americii profunde" și că președintele ales al SUA va avea o sarcină "cumplit de grea" - să unească o țară divizată de cea mai "agresivă" și "nocivă" campanie, să asigure piețele internaționale și aliații Americii că se pot baza pe angajamentele și tratatele existente.

"Poporul a ales! Donald Trump, cel mai improbabil candidat din istoria alegerilor prezidențiale, devine al 45-lea președinte al SUA. A fost un masiv vot de frustrare și mânie din partea Americii profunde, cea care de 40 de ani nu simte efectele creșterii economice, resimte efectele globalizării, insecurității economice și financiare și a fragilității locurilor de muncă. Un mega-Brexit american. Și o înfrângere la fel de categorică a lui Hillary Clinton, poate cel mai calificat candidat din istoria alegerilor prezidențiale, dar care a reprezentat în ochii multora vechiul sistem de partide, cu uzura și metehnele sale", a afirmat Mircea Geoană, pentru Agerpres.

"Va urma o perioadă complicată, plină de incertitudini la nivel geopolitic, economic și politic. Victoria lui Donald Trump va încuraja mișcări politice similare în Europa, accentuând mișcările centrifuge și fragilitatea structurală a Uniunii Europene", a susținut Geoană.

Mircea Geoană consideră că România va trebui să pregătească relația cu noua administrație americană preocupată de "multiplele necunoscute", dar încrezătoare în relația trans-atlantică, în NATO și în Parteneriatul Strategic cu SUA.

"Până la urmă, acum 20 de ani, România nu avea nici măcar Clauza Națiunii celei mai Favorizate și am devenit unul dintre principalii aliați europeni ai Americii. Nothing is for granted — cum ne-au arătat și alegerile de ieri — și tot ce părea o certitudine va trebui reconfirmat. România nu are alt drum decât cel al democrației, libertății și apartenenței la lumea occidentală", spune Geoană.

+++

Premierul Dacian Cioloș nu l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie, însă a adresat o scrisoare de felicitare vicepreședintelui ales al Statele Unite ale Americii, Michael Richard Pence, în care a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

"Prim-ministrul Cioloș a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, fundamentat pe valori și responsabilități împărtășite, ca fiind unul solid ce oferă premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, în toate dimensiunile. România este și va rămâne un aliat și partener de încredere al SUA. Cooperarea dintre România și SUA contribuie la asigurarea securității comune și a întregii comunități transatlantice", potrivit unui comunicat.

+++

Președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA este surprinzătoare, însă și-a exprimat convingerea că, pentru România, relația cu SUA va fi în continuare foarte bună, scrie News.ro.

"A fost un rezultat surprinzător dacă ținem cont de sondajele de opinie pre-electorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. Donald Trump și Partidul Republican merită felicitări pentru victorie. Au câștigat împreună și Președinția, și alegerile parțiale pentru Senat și Camera Reprezentaților, deci o victorie pe linie", a declarat Gorghiu, miercuri, pentru Agerpres.

Potrivit liderului PNL, mesajul alegerilor americane este acela că nevoile și așteptările oamenilor nu trebuie ignorate.

"Atunci când anumite trenduri sau anumite politici publice afectează cetățenii, ele nu trebuie ignorate. Clasa politică și partidele trebuie să asculte ce își doresc oamenii și să le rezolve problemele", a afirmat Gorghiu.

"Să nu uităm că sub un președinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO și și-a consolidat mult relația de apropiere față de SUA. Sunt convinsă că SUA va rămâne același aliat de încredere în cadrul NATO, aceeași țară care menține relații foarte bune cu Uniunea Europeană. Parteneriatul SUA-UE, piatra de temelie a stabilității economice globale, și NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, vor continua să joace rolurile pozitive pe care le-au jucat până acum", a conchis președintele PNL, scrie Agerpres.

+++

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că, în urma alegerilor din SUA, indiferent de afinități, un lucru a prevalat: voința cetățenilor.

"Toată lumea a fost cu ochii ațintiți asupra alegerilor care au avut loc în Statele Unite. Pentru mulți, probabil, rezultatul a fost o surpriză, alții se așteptau la o asemenea turnură a evenimentelor. Indiferent de afinități, un lucru a prevalat în urma acestor alegeri: voința cetățenilor. Statele Unite ale Americii reprezintă un model pentru democrațiile din lume, iar votul dat de americani reprezintă voința poporului. Am văzut din nou ce înseamnă voința cetățenilor. Politicienii au obligația de a respecta votul pe care oamenii îl acordă", a scris Tăriceanu, pe Facebook.

+++

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a declarat că, în ciuda unor "accente din campanie", politica americană va avea coerență prin unitatea dată de dominația Partidului Republican, potrivit Mediafax.

"Cred că folosim latura pozitivă a acestei chestiuni și să consolidăm ceea ce am realizat de-a lungul anilor în relațiile noastre cu Statele Unite. Eu cred că și relațiile cu Europa, în ciuda unor accente din campanie, își vor păstra coerența în continuare, a spus Iliescu pentru Mediafax, adăugând că în SUA a existat o succesiune la putere a democraților și republicanilor.

"Acum sunt republicanii și în Senat și în Cameră, dar și președintele țării. Din acest punct de vedere, este un element favorizant pentru unitatea de acțiune a americanilor. Iar noi față de Statele Unite trebuie să manifestăm și deschidere și înțelegere și să consolidăm ceea ce avem. Sigur, există niște semnale de anumită izolare a Americii, dar nu cred că aceste cuvinte de campanie electorală trebuie exagerate. În ultimă instanță, indiferent cine este președintele Statelor Unite, este locul, rolul, poziția SUA în lume, relațiile cu Europa. Deci, din acest context, eu cred că se vor nuanța foarte multe dintre spusele din campania electorală și politica americană va avea chiar coerență prin această unitate a dominației republicanilor", a mai declarat fostul președinte al României, Ion Iliescu.

+++

Prima reacție a venit din partea președintelui Klaus Iohannis, care i-a adresat o scrisoare de felicitare președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.


"L-am felicitat în această dimineață pe Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, pentru victoria obținută. România va continua să fie un aliat și un partener strategic de încredere și predictibil al SUA", a scris Iohannis, pe Facebook.

Șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept, potrivit unui comunicat al președinției.

Totodată, Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conștient de toate implicațiile care decurg din această postură, potrivit aceleiași surse.

Președintele României a mai transmis, în mesajul său, și că dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă și aprofundată, a înregistrat numeroase succese și a permis României să acționeze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa și nu numai. România este pe deplin conștientă de responsabilitățile care provin din calitatea de aliat și partener strategic al SUA.

Iohannis a accentuat și importanța dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunități de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor națiuni.

"După Brexit, SUAexit!"

Și fostul președinte Traian Băsescu a comentat victoria miliardarului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, despre care a spus că este o surpriză, inclusiv pentru el, însă a spus că România nu trebuie să se panicheze, convingerea sa fiind că Trump nu va renunța la statutul pe care Statele Unite îl au acum de unică superputere, potrivit News.ro.

"Este o surpriză că Trump a ieșit președintele SUA. Cea mai mare parte a analiștilor și a politicienilor, inclusiv eu, am crezut în victoria lui Hillary Clinton. Nu s-a întâmplat și trebuie luat notă că popoarele au punctele lor de vedere și deja după Brexit, unde poporul britanic a decis să iasă dintr-un proces de globalizare, acum asistăm la un SUAexit, o respingere de către poporul american a guvernării pentru multinaționale, pentru economic, pentru trusturile globale și cer o aplecare către popoare", a declarat Traian Băsescu, pentru News.ro.

Traian Băsescu a subliat, din nou, pe Facebook, că, după Brexit, a venit timpul "SUAexit", el adăugând că "Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă un lucru fundamental: ori se schimbă rapid prin acțiunea imediată a politicienilor, ori o schimbă popoarele, așa cum au făcut britanicii și americanii".

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, l-a felicitat pe "președintele ales al Statelor Unite", Donald Trump, și a subliniat "determinarea României" de a acționa pentru consolidarea legăturilor transatlantice.

"Salut și felicit președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, președinte ales de către cea mai mare și puternică democrație a lumii. Sunt încrezător, sunt convins că parteneriatul strategic existent între România și SUA va oferi cadrul necesar pentru consolidarea în continuare a cooperării dintre țările noastre, atât cooperarea bilaterală, dar și ca aliați în cadrul Organizației Nord-Atlantice", a spus Comănescu, miercuri, în cadrul unei conferințe, la sediul MAE, potrivit Agerpres.

Ca și Iohannis, Comănescu a subliniat "importanța deosebită și determinarea României de a continua să acționeze pentru consolidarea pe mai departe a legăturilor transatlantice".

Dintre liderii partidelor, Liviu Dragnea a fost primul care a reacționat. Liderul social-democraților spune că victoria lui Trump este o victorie a democrației.

"Votanții au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înțeleagă problemele economice și să vină cu soluții. Sunt optimist după declarațiile de acum o oră ale Președintelui ales referitoare la menținerea parteneriatelor internaționale ale Statelor Unite. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic", a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.

Fostul premier Victor Ponta susține că alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii nu este "un pericol pentru România", ci este o oportunitate de care putem să ne folosim sau "să ne transformăm în noul Stat ISIS în care totul se reduce la pușcării și «speri să crăpi»!", potrivit News.ro.

"«Politics must be about people» - a spus de multe ori Donald Trump în timpul campaniei sale - «Politica  trebuie să fie despre oameni» Nu despre ce «trebuie» sau despre cum «credem noi că e mai bine» sau despre «poporul e prost sau dezinformat și nu înțelege ce trebuie să voteze»sau despre ce spun analiștii și ce vor «instituțiile»! Poporul sau «Sistemul»? La această întrebare americanii au răspuns!", a scris Ponta, pe Facebook.

Fostul premier susține că cei care nu au înțeles Brexitul nu vor înțelege nici votul americanilor pentru Donald Trump.

"Cine nu a înțeles ce s-a întâmplat la Brexit nu înțelege nici acum. Și nu va înțelege nici în continuare - și mă refer în special la Propaganda din România! Iar poporul american a fost de acord cu Trump și l-a votat! Și Poporul știe întotdeauna mai bine ce trebuie făcut! Opinia mea e clară - alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România (cum ne tot amenință Propaganda Securistă. Este o oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru (dacă suntem în stare). Sau să ne transformăm în noul Stat ISIS în care totul se reduce la pușcării și «speri să crăpi»!", a mai scris Ponta, care și-ar dori ca românii să fie ca americanii.