Peste 1.000 de polițiști au protestat, sâmbătă, de Ziua Poliției Române, în fața Ministerului Afacerilor Interne, nemulțumiți de nivelul de salarizare comparativ cu alte sectoare bugetare. Polițiștii s-au mutat apoi la Guvern.

UPDATE 3: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a discutat cu reprezentanții polițiștilor care au protestat și sâmbătă în fața MAI și, ulterior, în fața Guvernului. „Am mai discutat cu sindicatele din Poliție și în săptămânile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut. Am deschiderea și dorința de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluții. Vă asigur că fac parte dintr-un Guvern care pune în practică exact ce a promis”, a precizat Carmen Dan.

UPDATE 2: Numărul polițiștilor care protestează în Piața Victoriei a ajuns la 3.000.

UPDATE 1: Aproximativ 2.000 de polițiști au plecat în marș spre Piața Victoriei pentru a protesta în fața Guvernului. Bulevardul Nicolae Bălcescu este blocat pe sensul de mers spre Piața Romană.

Polițiștii au început să se adune în parcarea din fața ministerului încă de la ora 9:00, iar acțiunea de protest a început la ora 10:00, conform Agerpres.

Aceștia îi cer ministrului de Interne, Carmen Dan, să se respecte drepturile polițiștilor și ale personalului din MAI, jandarmi, pompieri. De asemenea, ei cer eliminare disfuncțiilor din sistemul public de salarizare.

Protestatarii suflă în vuvuzele și agită pancarte pe care scrie "Peste 60% din angajații MAI au salariul minim pe economie", "Modernizați sediile posturilor de Poliție", "Vrem o lege de salarizare echitabilă", "Vreți să oferim servicii europene cu salarii de doi bani?" și strigă, la unison "Carmen, vino încoa´, salută Poliția".

Mitingul din fața MAI va dura până la ora 12:00, când protestatarii urmează să plece în marș spre Piața Victoriei, unde vor continua acțiunea de protest până la ora 16:00.

Protestul este organizat de Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România și PRO LEX, însă sunt așteptați să participe și polițiști neafiliați sau afiliați altor sindicate, atât din București cât și din țară.

Conform unui comunicat al organizatorilor, polițiștii solicită emiterea unei ordonanțe de urgență care să prevadă majorarea salariilor funcției de bază cu 20% și calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiții grele, pentru sâmbete, duminici și sărbători legale lucrate) la salariul funcției de bază, de la 1 aprilie 2017.

De asemenea, în cadrul aceleiași ordonanțe, liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească și plata asigurării serviciului de intervenție prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcție, la fel ca în cazul medicilor.

O altă revendicare privește eliminarea plafonului de 30% din salariul funcției de bază pentru sporuri, compensații, prime și indemnizații individuale, dar și acordarea unei majorări de 100% (față de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.