Victor Ponta l-a acuzat, luni, într-o postare pe Facebook, pe președintele Klaus Iohannis că a avut grijă personal să ceară "la examinarea tezelor de doctorat ca execuțiile să se opreasca la Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă".

"Tu personal ai avut grijă să ceri la examinarea tezelor de doctorat ca "execuțiile" să se oprească la Ponta, Oprea și Toba - nici vorbă de altcineva din România; te pomenești că doar 3 teze au existat în țara noastră în ultimii 50 ani", a scris fostul premier.

Ponta îl mai acuză pe Iohannis că vorbește des despre doctorate si lucrări plagiate, că a mers să lupte împotriva lor la Universitatea de Vest din Timișoara, unde procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi și-a făcut doctoratul, și că l-a avut alături pe actualul ministru al Educației, "pe fostul instructor de Pionieri de pe vremea comuniștilor", Mircea Dumitru, "cel care semnează cărți de filosofie traduse din germană fără să știe limba germană".

Fostul premier spune că cei care au plagiat au muncit mai mult decât a muncit președintele Klaus Iohannis la cele două cărți scrise.

"Să știi că și cei care au plagiat au muncit mai mult decât tine - tu doar ai semnat și ai facut o poză de copertă pentru cele două cărți scrise de bietul jurnalist din Sibiu; măcar să îi cedezi lui drepturile de autor pentru traducerile în chineză, bulgară, malgasă, patagoneză, marțiană și unde mai dă bani ICR să te "publice"!", a scris Victor Ponta.

"Ca simplu cetățean am însă o întrebare: când crezi că vor fi cercetați penal în Romania cei care au devenit proprietari de case folosind acte false (așa cum au decis definitiv mai multe instanțe)? Facem pariu că din 2019", a încheiat acesta, făcând aluzie la procesele lui Iohannis.

Iohannis: În chestiunea plagiatului este foarte important să avem un verdict clar și în timp util

Afirmațiile lui Ponta vin în contextul în care, luni, președintele Klaus Iohannis, prezent la Universitatea de Vest Timișoara, cu ocazia deschiderii anului universitar, a abordat problema plagiatelor, făcând apel la ministrul Educației, Mircea Dumitru, și la ceilalți decidenți să clarifice această chestiune.

Iohannis a susținut că este nevoie de proceduri rapide, clare și credibile pentru analiza acuzațiilor de plagiat, subliniind că politicienii care plagiază ar trebui să dispară din politică.

"În chestiunea plagiatului este foarte important să avem un verdict clar și acest verdict să se găsească în timp util", a afirmat șeful statului la Timișoara, la deschiderea noului an universitar, care va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest.

El a subliniat că plagiatorii trebuie să dispară din politică și din mediul universitar.

"Un politician dovedit ca plagiator trebuie să dispară din spațiul politic. Un cadru universitar dovedit plagiator trebuie să dispară din spațiul universitar. Dacă se dovedește că nu a fost plagiator, este necesar să se constate în timp util și foarte clar", a adăugat Iohannis.