Victor Ponta a afirmat despre OUG 13 că "dintr-o idee bună s-a ajuns la un dezastru" și consideră că au fost mai multe greșeli "și nu mai înțelege nimeni nimic”, în timp ce Sorin Grindeanu l-a caracterizat pe Florin Iordache drept un coleg bun.

Întrebat dacă abrogarea OUG 13 a fost o greșeală, Victor Ponta a spus că "totul a fost o greșeală".

"Da, cred că totul a fost o greșeală, adică nici nu mai știu ce să zic. (...) N-a înțeles nimeni nimic. Dintr-o idee bună și corectă s-a ajuns la un dezastru", a afirmat, luni seara, la România TV, Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Fostul premier a adăugat că în legătură cu OUG 13 au fost făcute mai multe greșeli, prima fiind lipsa de asumare a ordonanței în cauză.

"În primul rând, lipsa de asumare. Adică nu poți să dai (vina) pe Iordache, iertați-mă, nu crede nimeni, nu cred nici eu. Poate așa a fost, poate Iordache a stat singur și a scris ordonanțele, îmi cer iertare. Trebuia să fie domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu și cu domnul Grindeanu să spună ziua în amiaza mare: 'domne', de aia ne-au votat mulți oameni (...). Al doilea lucru: explică ce vrei să îndrepți. Eu am citit de multe ori acea ordonanță, după ce a fost publicată în presă, cum să vă spun, și dacă rămânea în vigoare, (...) nu se întâmpla mai nimic, (...) nu era o chestiune prin care să îndrepți o problemă reală. Și a treia chestie, dacă zici că e urgență, nu poate fi urgență în 10 zile, dacă nu-i urgență, las-o lege în Parlament. Dacă pui 10 zile, înseamnă că nu-i urgență. Nu există urgență de 10 zile, urgența e de azi", a explicat Ponta.

Referitor la proteste, Ponta a spus că are o apreciere diferită de alți social-democrați și a opinat că "există o parte importantă din societatea românească care, orice ar fi, în orice situație, în orice zi sau noapte, este anti-PSD. Poți să faci orice. Este un dat, dacă vreți. Este o parte minoritară, pentru că de aia PSD câștigă alegerile, dar este o parte foarte hotărâtă, foarte hotărâtă".

Victor Ponta consideră că ceea ce se întâmplă în țară de la jumătatea lunii ianuarie "este o nebunie" și că se exprimă în nume personal, deoarece nu face parte din conducerea partidului, dar nici nu a fost consultat în luarea vreunei decizii.

"Totuși, e o nebunie ce se întâmplă după 15 ianuarie (...), totul pare o hărmălaie așa, o nebunie și nimic nu mi se pare mai rău pentru România anului 2017, decât această hărmălaie și nebunie care au pornit și care nu par să se termine prea curând. (...) Operațiunea asta declanșată în ianuarie, cu ordonanțele, cu 13-14, zici că au scris-o ăilalți. Mă uitam și mă frecam la ochi. (...) Nu vorbesc (...) în numele PSD pentru că nici nu fac parte din conducerea PSD, nici n-am fost consultat în vreun fel despre decizii, nici n-am fost înștiințat, le-am aflat ca și dumneavoastră. Încerc să le înțeleg și nu mi-e deloc indiferent ce se întâmplă", a adăugat Ponta.

Grindeanu, în apărarea lui Iordache

Și premierul Sorin Grindeanu a fost invitat, luni seara, la un post de televiziune, unde i-a luat apărarea lui Florin Iordache, cel care a demisionat din funcția de ministru al Justiției după scandalul OUG 13/2017.

Sorin Grindeanu l-a caracterizat pe Florin Iordache, ca fiind ”un coleg cât se poate de bun”, de care îl leagă o prietenie, care a încercat să rezolve o problemă, dar care nu a știut să gestioneze comunicarea, care a fost deficitară.

”N-a fost o discuție ieșită din comun. Eu cu Florin Iordache pot să spun că era... cam singurul din Guvernul României pe care îl știam de mulți ani înaintea altor colegi. Și dincolo de partea politică, ne leagă și o prietenie. S-au făcut anumite lucruri legate nu de fond. Eu nu vreau să vorbesc de fondul problemei, ci de ceea ce am spus din prima seară și anume de gestiunea comunicării deficitare”, a declarat, la Antena 3, Sorin Grindeanu, potrivit Mediafax.

Premierul a precizat că nu el i-a cerut demisia fostului ministru al Justiției Florin Iordache.

”Și-a dat demisia domnul Iordache înainte de ședința de Guvern de joia trecută. Îmi pare rău, e un coleg cât se poate de bun, își va face treaba în Parlament, sunt convins, extraordinar de bine. Este un om care a încercat să rezolve o problemă care, trebuie rezolvată și acum și în următoarele săptămâni”, a adăugat Sorin Grindeanu.