Președintele Pro România, Victor Ponta, spune că, pe fondul pericolului apropierii coronavirusului de România, președintele Klaus Iohannis ar trebui să renunțe la ideea anticipatelor și să îl desemneze șef al unui guvern tehnocrat pe Raed Arafat.

„Este o situație de o gravitate fără precedent cu care nu ne-am mai întâlnit”, a declarat Victor Ponta, la postul Antena 3. El a adăugat că în România ar putea avea loc în perioada următoarelor săptămâni „un dezastru” în condițiile în care e foarte posibil să apară focare de coronavirus, iar țara nu are un guvern stabil.

Potrivit liderului Pro România, premierul interimar și desemnat Ludovic Orban, dar și ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, nu au experiența necesară pentru a gestiona prevenirea răspândirii coronavirusului în țară, transmite Agerpres.

„Eu cred că ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în România și în lume ne pune pe toți într-o situație poate la fel de dificilă ca cea din 1977, de la marele cutremur. Avem o criză pe care trebuie să o gestionăm cu toții. Eu mi-aș dori ca mâine dimineață să votăm un guvern, în niciun caz Guvernul Orban, că nu mai avem timp de circ, de măscărici. Cred că mâine dimineață ar trebui schimbat Orban. Ludovic Orban se comportă ca un măscărici. Ați văzut declarația de astăzi a dânsului în care spunea că suntem pregătiți pentru coronavirus, dar nu avem nimic. Cred că domnul Iohannis ar trebui să ne cheme pe toți și să ne spună că suntem între situație fără precedent. E o urgență medicală în acest moment, dar va fi o urgență economică”, a afirmat Victor Ponta.

Ponta susține că singura variantă potrivită pentru criza politică din România la ora actuală este un guvern cu un premier independent, cu o susținere parlamentară cât mai largă, iar ideea liberalilor și a președintelui Iohannis că ar mai trebui picate încă două guverne ca peste patru luni să fie organizate alegeri anticipate în urma cărora să conducă tot un guvern al lui Ludovic Orban este păguboasă și neserioasă.

Însă principalul partid parlamentar, cu care Ponta, de altfel, vrea să se alieze pentru a prelua guvernarea, nu este de aceeași părere. 

Tot la Antena 3, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a spus că ar fi o greșeală ca Raed Arafat să fie propus premier.

„Victor (Ponta - n.r.) a propus ca domnul Arafat să preia funcția de premier. Părerea mea e că ar fi greșeală. Părerea mea e că trebuie să se ocupe pe ce are expertiză”, a declarat Marcel Ciolacu duminică, potrivit Mediafax.

El a precizat că PSD nu va mai face nicio propunere pentru funcția de prim-ministru.

„În acest moment noi nu mai face nicio propunere de premier. Suntem deschiși la orice fel de discuție pentru a intra în agenda românilor, nu în agenda politică. Suntem de prea mult timp în crize. Suntem de prea mult timp în care toate lumea a vrut să păcălească sau să ocolească legea, să găsească crăpăturile legii. O groază de decizii ale Comisiei de la Veneția care au fost încălcate. Eu aș dori să avem o Românie normală și aș dori să intrăm în litera Constituției. Dacă intrăm într-o criză de amploare, la acest pericol, nu cred că este calea corectă”, a conchis Ciolacu.