Liderul Pro România Victor Ponta spune că în turul al doilea fiecare va vota cum crede mai bine, menționând că nu se simte reprezentat nici de Klaus Iohannis, nici de ex-premierul Viorica Dăncilă.

„Le mulțumesc tuturor celor care au votat candidatul Mircea Diaconu, le mulțumesc tuturor colegilor din Pro România care s-au implicat și au muncit în această campanie. În turul al doilea fiecare va vota (dacă va vota) cum crede că este mai bine - eu nu mă simt reprezentat de Klaus Iohannis, dar nici de Viorica Dăncilă și voi proceda în consecință”, a scris Ponta pe Facebook.

„Însă obiectivul Pro România nu îl reprezintă alegerile din 2019 (nici măcar cele din 2020), acestea fiind doar etape de parcurs. De la zero la 6%; de la 6% la 9%, cu mult curaj și încăpățânare pozitivă mergem mai departe la bătăliile din 2020, pregătind însă adevăratul moment al reformării Stângii și al României din 2024! Suntem Pro România - și ținem doar cu România!”, a continuat Ponta.

El a susținut că scorul de 9% (aproape de un milion de votanți) obținut de Mircea Diaconu este „un rezultat mai mic decât cel sperat”, dar mai bun decât „puterile actuale” ale Pro România.

„Felicitări în primul rând lui Mircea Diaconu și tuturor celor care au muncit din convingere și în condiții grele în această campanie. Votul în primul tur a rămas (din păcate) dependent de «mașinăria de partid» și Mircea Diaconu a avut alături Pro România - un partid încă în formare. Dacă îl comparăm cu votul de la Europarlamentare este o creștere importanță pe care trebuie să o analizăm și să o consolidăm pentru anul 2020”, a apreciat Ponta.

În opinia liderului Pro România, Iohannis „și-a atins obiectivele personale și politice, să câștige primul tur detașat, să aibă «Guvernul său» și să se confrunte în turul al doilea cu Viorica Dăncilă și PSD”.

În ceea ce privește rezultatul obținut de PSD, partid pe care l-a condus în trecut, Ponta a comentat: „Scorul obținut este egal cu cel de la Europarlamentare când la conducere era Liviu Dragnea (dar la jumătate față de primul tur din 2014 și cu 10% mai puțin decât cel mai slab rezultat al unui candidat PSD în istorie)”.

„Dacă 22% reprezintă o «victorie» pentru PSD, înseamnă că Viorica Dăncilă reprezintă tot ceea ce oamenii detestă la PSD: incultura, incompetența, demagogie, dependența de baroni și de discursul antischimbare și progres. Cât timp PSD rămâne prizonier unui asemenea mod de a face politică va continua să piardă electorat și să reprezinte trecutul, sunt însă convins că viața va obliga la o reformă și schimbare chiar și în PSD, care să ducă la o unificare și modernizare a Stângii pentru anul 2024”, a mai scris Ponta.


El s-a referit și la USR, menționând că acest partid reprezintă un electorat nou, tânăr, dornic de schimbare și reformă, însă candidatul Dan Barna nu a reușit să răspundă acestor așteptări. "Jocul politic 'la mijloc' (votezi Guvernul PNL, dar nu guvernezi, te lupți cu Iohannis, dar nu îl ataci, acuzi matrapazlâcurile pesediste, dar ai și tu proprii 'scheleți', lipsa de curaj și determinare) nu este ceea ce așteaptă tinerii care vor schimbări radicale. În continuare cred că este nevoie de USR și Pro România dacă vrem să spargem binomul politic al PNL și PSD - dar metodele și anumiți lideri trebuie schimbați", a mai scris Victor Ponta.