Premierul Victor Ponta a anunțat că Ordonanța privind creșterea salariilor cu 25% în sistemul sanitar este finalizată, urmând să fie aprobată în cursul ședinței de Guvern de miercuri.

El a mai spus că trebuie găsită o soluție prin legea salarizării ca sănătatea și educația "să meargă împreună” în zona salarială.

"Avem Ordonanța, e finalizată, prin care prevedem de la 1 octombrie creșterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. Vreau să fiu atât de clar încât toată lumea care vrea să audă și să înțeleagă limba română să înțeleagă: e vorba de salariile actuale, da, 25% la salariile actuale, nu la alte calcule, nu la alte povești pentru toată lumea care lucrează în sistemul sanitar", a afirmat premierul Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

El i-a cerut ministrului Muncii, Rovana Plumb, să facă ceva în acest sens și pentru asistenții sociali, pentru că aceștia au "o activitate la fel de importantă, din punctul meu de vedere, ca și cei din sistemul sanitar".

Premierul a spus că e nevoie în continuare de majorarea salariilor din sistemul medical, în paralel cu aplicarea unor reforme importante, precum introducerea cardului de sănătate.

"Dacă s-ar fi putut azi să facem (creșterea salarială) cu 100%, cu 200%, cu 300%, aș fi făcut din toată inima că era corect. Putem astăzi 25%, la anul 25% și putem să avem o anumită perspectivă iar pe măsuri punctuale cum ar accesul rezidenților la construcțiile ANL și alte lucruri mai puțin cunoscute dar pe care putem să le rezolvăm cu bunăvoință și e un semnal important pentru sistem", a mai spus Victor Ponta.

Totodată, premierul a precizat că de acum încolo educația și sănătatea, două domenii de interes și de importanță națională, "trebuie să meargă împreună".

Trebuie să găsim "soluția prin legea salarizării în sistemul bugetar, prin aplicarea acordurilor pe care le avem, în așa fel încât de fiecare dată sănătatea și educația să meargă, cel puțin în zona salarială, în același ritm, să nu apară discrepanțe între profesori și medici sau între personalul nedidactic și personalul auxiliar", a subliniat șeful Guvernului.