Pot fi revizuite sentințele date începând cu 2014 pe modul formării completurilor? Ce spune Iordache
Președintele Comisiei pentru modificarea legilor justiției, Florin Iordache, este de părere că formarea aleatorie a completului de cinci judecători trebuia să fie făcută încă din 2014, astfel că cei cu decizii definitive pot cere o revizuire.
"Dacă noi am dat o lege și am spus că din 23 iulie acest an a intrat în vigoare și trebuia să se constituie completurile prin tragere la sorți la ÎCCJ, nu credeți că și ICCJ ar trebui să respecte o lege? Din câte știu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorți și cu completurile de cinci, pentru că altfel, așa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, și exista și până acum o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor", a declarat Florin Iordache.
De asemenea, acesta susține că o serie de români au avut de suferit pentru că au fost formate nelegal completurile de judecători, astfel că dosarele soluționate în acest fel dau posibilitatea celor nemulțumiți să solicite revizuirea sentinței.
"Au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit printr-o compunere nelegală. Comunicatul (CCR - n.r.) a spus că se aplică de îndată (decizia privind formarea completelor - n.r.), asta înseamnă că aceste dosare care se află pe rol acum, fără îndoială trebuie toți cei cinci să fie trași la sorți, iar dosarele care au fost soluționate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulțumiți să solicite în instanță faptul că acel complet a fost nelegal constitui", a continuat deputatul PSD.
Comentarii