Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, anunță că trimite Corpul de control pentru a investiga “lanțul de evenimente” care a dus la accidentul în care un șofer de 19 ani, dorgat, a lovit 8 oameni în localitatea 2 Mai, pe doi dintre ei mortal.

"Ca ministru de Interne, prima mea datorie este să mă asigur că este lămurit complet și întreg adevărul cu privire la aceste împrejurări. Pe baza stabilirii întregului adevăr, asigur că orice neglijență sau vinovăție constatată în cursul anchetei va fi supusă rigorilor legii. În acest scop, am dispus, în limita competențelor de ministru un control complet, care să fie efectuat de Corpul de Control al ministrului, pentru a crea cadrul juridic profesional și desfășura expertiza necesară pentru investigarea minuțioasă întregului de evenimente", a spus Cătălin Predoiu, într-o declarație de presă susținută la sediul MAI. Predoiu a mai spus ca MAI va comunica transparent pașii anchetei și, în funcție de concluziile Corpului de control și de "judecate mea”, se vor formula propuneri către instituțiile competente. Șeful IPJ Constanța a declarat luni că tânărul de 19 ani fusese oprit în trafic cu câteva ore înainte de accident, iar în autoturism au fost găsite droguri.

În urma accidentului au murit două persoane și trei au fost rănite.

Șoferul fusese oprit în trafic cu câteva ore înainte de a provoca accidentul, iar în autoturism au fost găsite droguri, care erau însă diferite de cele care ar fi fost consumate de băiat, conform datelor indicate de aparatul DRUG-test. Când a fost oprit inițial de polițiști, el a fost testat doar pentru consum de alcool. Tânărul a provocat accidentul la mai puțin de o oră după ce fusese în secția de poliție. Trei polițiști sunt vizați de o cercetare prealabilă, în acest caz, relatează News.ro.

Șeful IPJ Constanța, Adrian Glugă, a anunțat cercetarea disciplinară a unui ofițer și a doi agenți de poliție pentru a se stabili dacă aceștia au greșit că nu l-au testat pe tânăr și pentru consum de droguri.Autorul accidentului este Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani. Mama sa are afaceri în domeniul imobiliar. Tatăl băiatului este pasionat de mașini.

Într-o fotografie de pe Instagram, el apare cu un tricou pe care scrie ”Drugs are my life”.

Avocata sa Luminița Popescu a declarat jurnaliștilor că acesta a recunoscut că a consumator droguri, dar a precizat că el nu este consumator, ci a primit drogurile în Vama Veche, unde venise la o petrecere. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au informat luni că Vlad Pascu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

"La data de 20.08.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, au formulat propunere privind luarea măsurii arestului preventiv, față de inculpatul P.M.V., în vârstă de 19 ani, din municipiul București, persoană aflată în stare de deținere, pentru comiterea infracțiunilor ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. (...) În sarcina inculpatului, se reține că, în dimineața zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehiculul, pe drumul public, sub influența substanțelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroșat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului", se arată în comunicat.

Președintele USR, Cătălin Drulă, critică miniștrii PNL de la Ministerul Afacerilor Interne care de trei ani de zile puteau să doteze Poliția Română cu aparate de depistare a drogurilor, dar au preferat să cumpere BMW-uri.

„Proiectul cu finanțare europeană pe care l-au deturnat pentru a cumpăra BMW-uri de la prietenul președintelui avea inclusiv o componentă de achiziționare aparate DrugTest, printre multe altele. BMW-uri au putut să cumpere, dar aparatele de testare pentru substanțe psihoactive nici astăzi nu au fost achiziționate. Asta arată prioritățile lor”, afirmă Cătălin Drulă. 

Liderul opoziției îi cere premierului Ciolacu  să-l demită pe Cătălin Predoiu care nu poate nici măcar să spună câte aparate DrugTest are Poliția Română.

„La toate întrebările concrete ale presei, acest obraznic ministru răspunde sfidător că sunt "detalii tehnice". Predoiu trebuie să plece acasă. După 4 ani de PNL la MAI, au făcut praf Poliția Română!”, spune Cătălin Drulă.