Premierul a anunțat miercuri că va cere detalii președintelui CE referitor la scrisorile Bruxellesului prin care se solicită informații despre dosare aflate pe rol.

În urma informațiilor publicate de Antena 3 privind o scrisoare a Comisiei Europene, din 10 cotombrie 2012, prin care se cereau informații despre situația unor dosare pe rol și se menționau nume despre care se cerea stadiul în care se afla procesul, premierul a cerut ministrului Justiției o analiză a cererilor din perioada 2012-2018, pentru a vedea dacă mai există și alte solicitări în acest sens.

”Am primit în dimineața aceasta documente de la Ministerul Justiției care confirmă ceea ce a apărut în spațiul public și anume că astfel de practici au mai fost făcute”, a anunțat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern. 

"Am hotărât ca astăzi să trimit o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, prin care să solicit detalii și să solicit informații legate de aceste aspecte care mi se par total nepotrivite și în totală neconcordanță cu ceea ce presupune MCV. Este foarte important pentru noi, este foarte important pentru România să lămurim aceste lucruri și să pornim de la un moment în care putem să vorbim de o cooperare firească", a declarat premierul.

Scrisoarea a fost adresată ministrului Justiției de la acea vreme, Cătălin Predoiu: „Acea scrisoare sosea la Ministerul Justiției înainte de rapoartele anuale, de regulă primăvara și toamna, pentru că rapoartele erau în vară și în februarie. De ce venea la Ministerul Justiției? Sosea la Minister pentru că el era, potrivit MCV, instituție care integra toate informațiile venite de la celelalte instituții cu competențe în cadrul MCV. (...) Acolo nu-mi amintesc să fi fost nominal niște cazuri, ci toate cazurile de mare corupție de pe rolul Înaltei Curți, care aveau o durată de judecată de patru ani. Deci dânșii solicitau informații care erau publice, erau pe site, erau integrate de Înalta Curte, erau la minister și ministerul, mai departe... Erau informații cunoscute de părți, de avocați, parțial și de public privind termene. Ce urmărea Comisia Europeană era să vadă dacă aceste dosare trenează pe rolul Curții și să înțeleagă de ce: e o chestiune legată de lege, atunci dânșii recomandau schimbarea legilor. E o chestiune legată de lipsa de personal, și atunci recomandau suplimentarea judecătorilor la Înalta Curte, sau pur și simplu, era o chestiune subiectivă?”, a declarat la Antena 3, Cătălin Predoiu, potrivit Mediafax.

Pivniceru: CE n-a cerut date din dosare, ci a cerut să vadă care este stadiul lucrărilor

Pe 8 noiembrie 2012, ministrul de atunci al Justiției Mona Pivniceru a declarat că nu se poate vorbi de o ingerință în actul de justiție a faptului că reprezentanți ai Comisiei Europene au cerut anumite date privitoare la mai multe dosare din instanțele românești.

"De la instituirea Mecanismului (MCV - n.r.) România s-a obligat la anumite condiționalități, singură și le-a propus ca standard, ca obiective de atins. Comisia monitorizează propriile noastre promisiuni. Comisia nu a cerut date din dosar, ci a cerut să se explice care este stadiul lucrărilor, adică procedura care a fost desfășurată în acele dosare. Deci, atâta vreme cât ne-am obligat ca stat să respectăm niște standarde, ne-am asumat niște obligații internaționale, nu putem avea acum un dublu limbaj", a afirmat, la Realitatea TV, Mona Pivniceru, conform Agerpres.

Ea a adăugat că stadiul unui dosar este public și poate verificat de oricine prin sistemul ECRIS al dosarelor din instanță și a explicat că MCV, în forma lui inițială, s-a fluidizat și și-a extins aria și în alte sfere de competență: "Acele patru condiționalități, în structura lor, pot include și alte întrebări care cumva ar aduce atingeri independenței sistemului judiciar, statului de drept. Sunt câteva sintagme în Tratatul Uniunii care permit aceste controale, dar ele sunt controale asumate de noi".