Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat luni, înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, că nu e corect ca România să continue să fie integrată doar parțial în Schengen.

"Nu putem avea lipsă de omogenitate în cadrul statelor membre în aplicarea acordurilor privind azilul și migrația. Nu putem avea diferențe între țări în ceea ce privește protejarea frontierelor și abordarea migrației ilegale. Cred că toți trebuie să performăm în această direcție. Și România este una dintre țările care se descurcă foarte bine, în comparație cu alte țări din UE. Avem țări în UE cu rate de aproximativ 3% în ceea ce privește Acordul de la Dublin. Deci, dacă ne uităm la situația de pe teren, putem vedea că există state membre care aplică corect acordurile, protejează frontiera și, în această ordine, contribuie la securitatea întregii UE. De aceea, când vorbim despre Schengen, cred că România ar putea aduce mai multă stabilitate zonei Schengen, ar putea întări zona Schengen și nu este deloc corect să continuăm să avem doar o integrare parțială în cadrul zonei Schengen", a spus Predoiu.

El a adăugat că este adevărat că "am făcut un pas important în decembrie anul trecut, intrând în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, dar cred că acest progres ar trebui urmat de un alt pas chiar în acest an".

"Vom lucra în acest sens cu colegii și prietenii noștri din Austria, din alte state membre. Suntem pregătiți să cooperăm în ceea ce privește protecția frontierelor, migrația ilegală, și de asemenea, cooperarea polițienească. Ne descurcăm foarte bine în această privință și cred că acesta ar trebui să fie baza pentru deciziile care urmează", a continuat acesta.

Ministrul de Interne a mai precizat că, în ceea ce privește migrația și protecția frontierelor, "România este un exemplu foarte bun și suntem pregătiți să contribuim cu expertiza noastră la întărirea întregii Uniuni Europene și a zonei Schengen".