Președintele Klaus Iohannis a criticat atitudinea prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, despre care spune că este inacceptabilă, iar ea nu trebuie să rămână fără urmări.

"Capitala a depășit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori. Alte județe sau localități sunt foarte aproape de acest scenariu. Odată depășit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive. Guvernul a stabilit metodologia, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa. Este de neînțeles că la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent și comunicat în timp util. Atitudinea prefectului Capitalei și a modului în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări", a declarat, într-o conferință de presă, Klaus Iohannis.

Iohannis a mai spus că nu crede că părinții din București au fost mulțumiți când au aflat, duminică seară, că marți trebuie să găsească soluții pentru a sta cu copiii acasă:

 

”Lucrurile nu pot continua așa. Deci, oamenii au dreptul să fie preveniți, au dreptul să fie informați, au dreptul să fie luați în serios și au tot dreptul să primească toate informațiile în timp util, ca să se poată pregăti pentru scenariu. Nu cred că familiile din București care au copii la școală au fost foarte încântate să afle duminică seara ca până marți trebuie să-și caute o soluție, fiindcă nu se va mai ține școală decât online. Deci, astfel de lucruri trebuie obligatoriu prevenite și faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile atunci când se ajunge la un anumit nivel, aduce cu sine, evident, și obligația de a informa în timp util populația și despre ce se întâmplă și despre ce este posibil să se întâmple peste câteva zile”.

Întrebat dacă el crede că prefectul ar trebui să plece din funcție, președintele a spus doar că "lucrurile nu mai pot continua așa".

"A fost foarte ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul 3. Sigur, nu a fost ușor de prevăzut și nici nu s-a așteptat nimeni să spună dacă se întâmplă sâmbătă sau duminică sau luni sau marți. Deci în detaliu, sigur, trebuie așteptat calculul", a declarat Iohannis, adăugând că autoritățile locale aveau obligația de a explica populației eventualele restricții.

Duminică seara, la Digi24, Gheorghe Cojanu a spus că nu știe numărul cazurilor de COVID-19 din București pentru că era la cumpărături.

„Nu am avut numărul de îmbolnăviri, eram la cumpărături. Am fost înștiințat de dl colonel Precup de la ISU că e de 3.02 și trebuie să ne vedem la prefectură. M-am prezentat. Colega dvs a făcut precizarea că sunt mai mult de 500 de infectări. Eu nu am avut această informare, singurul lucru pe care-l știam era numărul total de infectări pe ultimele 14 zile. La ora la care eu am fost informat, eu nu primisem buletinul. La noi se trimite pe e-mail oficial”, a spus, duminică seară, Cojanu într-o intervenție la Digi 24.

Ludovic Orban a spus luni că nu a urmărit declarațiile prefectului de București, dar acesta va fi evaluat, iar o decizie în acest sens va fi comunicată ulterior.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Cojanu urmează să fie schimbat din funcție de premierul Ludovic Orban. Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de interne, Marcel Vela, ar putea să îl înlocuiască pe Cojanu.